kako-izbati-prave-dereze
CategoriesTurno smučanje Alpinistični čevlji Alpinizem Pohodni čevlji

Dereze – kakšne vrste derez za pohodništvo in alpinizem poznamo

Ko se odpravljamo v gore pozimi ali se ukvarjamo z alpinizmom, so dereze ključni del opreme, ki zagotavlja varnost in stabilnost na zasneženih ali poledenelih površinah.

Izbira pravih derez pa ni vedno preprosta, saj obstaja več vrst, ki so primerne za različne razmere in potrebe.

V tem članku bomo raziskali različne vrste derez, od lažjih modelov za pohodništvo do tehničnih derez za zahtevni alpinizem, in vam pomagali izbrati prave dereze za vaše avanture

Dereze se lahko razvrsti glede na njihov pritrdilni sistem in število zob:

 1. Univerzalne dereze: Imajo prilagodljiv sistem pritrditve, ki ustreza večini pohodnih in planinskih čevljev. Primerne so za pohodništvo in lažji alpinizem.
 2. Avtomatske dereze: Zahtevajo posebne čevlje z ustrezno oblikovanimi prednjimi in zadnjimi zarezovalnimi mestom. Uporabljajo se za tehnično zahtevno alpinizem in ledno plezanje.
 3. Polavtomatske dereze: Kombinacija avtomatskega pritrdilnega sistema na peti in univerzalnega na sprednjem delu. Primerne so za različne vrste čevljev in so vsestransko uporabne.

Glede na število zob:

 • 12 zob: Standardne za alpinizem in tehnično plezanje.
 • 10 zob: Dovolj za večino pohodniških in osnovnih alpinističnih potreb.
 • 6 zob: Lahke dereze za pohodništvo po zasneženih poteh.

Ta razvrstitev omogoča izbiro derez glede na potrebe in zahtevnost terena.

Razvrstitev po teži

Lahke dereze

Te so lažje in manj robustne. Idealne so za pohodnike, ki potrebujejo dodaten oprijem na občasno zasneženih ali poledenelih poteh. Običajno imajo manj zob in so preproste za namestitev.

Lahke dereze so idealne za pohodnike, ki potrebujejo dodatni oprijem na občasno zasneženih ali poledenelih poteh. So manj robustne in običajno lažje kot drugi tipi derez, kar jih naredi enostavne za nošenje in uporabo. Te dereze običajno vključujejo manj zob, kar je dovolj za zagotavljanje osnovnega oprijema, vendar niso primerne za zelo zahtevne alpinistične razmere. Njihova preprosta namestitev je še posebej priročna za tiste, ki niso navajeni na uporabo derez.

Primer:

Klasične dereze

Primerne za zahtevnejše pohodništvo in osnovni alpinizem. Nudijo večji oprijem in stabilnost na zasneženih ali ledenih površinah, s trdnejšo zasnovo in več zobi.

Klasične dereze so namenjene zahtevnejšemu pohodništvu in osnovnemu alpinizmu. Zasnovane so trdneje in imajo več zob, kar zagotavlja boljši oprijem in stabilnost na zasneženih ali ledenih površinah. Te dereze so primerne za uporabo v različnih zimskih pogojih, kjer je potreben dodaten oprijem, vendar teren ni izjemno tehnično zahteven. Idealne so za pohodnike in alpiniste, ki iščejo zanesljivo oporo in varnost pri hoji po zahtevnejših zimskih poteh.

Primer: 

Tehnične dereze

Zasnovane za zahtevnejši alpinizem, vključno z vertikalnim lednim plezanjem. Imajo močno konstrukcijo in posebno oblikovane zobe za maksimalen oprijem na zahtevnih površinah.

Tehnične dereze so zasnovane za zahtevnejši alpinizem, vključno z vertikalnim lednim plezanjem. Imajo robustno konstrukcijo in so opremljene s posebej oblikovanimi zobmi, ki zagotavljajo maksimalen oprijem na zahtevnih ledenih in skalnatih površinah. Te dereze so namenjene naprednim alpinistom, ki potrebujejo zanesljivo opremo za tehnično zahtevno okolje, kot so ledne stene in zahtevne alpinistične poti.

Primer: 

Hibridne dereze

Kombinirajo lastnosti klasičnih in tehničnih derez. Fleksibilne so za uporabo v različnih pogojih, od pohodništva do naprednejšega alpinizma.

Hibridne dereze združujejo lastnosti klasičnih in tehničnih derez, zaradi česar so zelo vsestranske. Njihova zasnova omogoča uporabo v širokem spektru pogojev, od pohodništva po zmerno zahtevnih terenih do naprednejšega alpinizma, vključno z lažjim lednim plezanjem. Hibridne dereze nudijo dober kompromis med oprijemom, težo in prilagodljivostjo, zaradi česar so idealne za alpiniste in pohodnike, ki iščejo ene dereze za različne aktivnosti.

Primer: 

Black Diamond Neve

Vsaka vrsta derez ima specifične značilnosti, ki so prilagojene določenim potrebam in vrstam terena.

Kako izbrati dereze

Izbira derez je odvisna od več dejavnikov, kot so:

 1. Vrsta terena: Za pohodništvo na zasneženih ali poledenelih poteh so primerne lahke dereze. Za zahtevnejše pohodništvo ali osnovni alpinizem so boljše klasične dereze. Za napredni alpinizem in ledno plezanje izberite tehnične dereze.
 2. Vaša izkušnja: Če ste začetnik, lahko začnete z lahkimi ali klasičnimi derezami. Izkušenejši alpinisti in plezalci pogosto potrebujejo tehnične dereze.
 3. Vrsta obutve: Preverite, ali so vaši čevlji združljivi s tipom derez (avtomatske, polavtomatske, univerzalne).
 4. Pogostost uporabe: Če potrebujete dereze za različne pogoje, bi bile hibridne dereze dobra izbira.

Pred nakupom se posvetujte s strokovnjakom v specializirani trgovini, ki vam lahko pomaga pri izbiri najboljših derez za vaše potrebe.

Katero vrsto derez izbrati

Pri izbiri prave kategorije derez upoštevajte naslednje smernice:

 1. Lahke dereze: Izberite, če potrebujete osnovni oprijem na zasneženih ali poledenelih poteh, kot so zimski pohodi.
 2. Klasične dereze: Primerne za zahtevnejše pohodništvo in osnovni alpinizem. Izberite, če se odpravljate na zahtevnejše zasnežene poti ali lažje alpinistične vzpone.
 3. Tehnične dereze: Potrebne za napredni alpinizem, vključno z vertikalnim lednim plezanjem. Izberite za zahtevne alpinistične podvige in ledno plezanje.
 4. Hibridne dereze: Če iščete vsestranske dereze za različne vrste pohodništva in alpinizma, so to dobra izbira.

Pomembno je tudi preveriti združljivost derez z vašimi čevlji in izbrati dereze glede na vaše izkušnje in pogostost uporabe.

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico