CategoriesNahrbtnik Plezalna oprema

Kako izbrati pravi plezalni nahrbtnik

Izbira pravega plezalnega nahrbtnika je ključna za udobno in varno plezanje. Tukaj je nekaj ključnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri:

1. Prostornina

Kratki vzponi: Za kratke vzpone in enodnevne ture zadostuje nahrbtnik s prostornino 20-30 litrov. Ti nahrbtniki so dovolj veliki za osnovno plezalno opremo, kot so čelada, pas, vrv, nekaj vponk in prva pomoč.

Večdnevni vzponi: Za večdnevne vzpone ali daljše ture potrebujete večji nahrbtnik s prostornino 30-50 litrov. Ti nahrbtniki omogočajo shranjevanje dodatne opreme, hrane in oblačil ter spalne opreme, če načrtujete prenočevanje.

2. Teža in vzdržljivost

Lahkost: Pomembno je, da izberete nahrbtnik iz lahkih materialov, saj bo to zmanjšalo skupno težo, ki jo nosite. Lažji nahrbtniki omogočajo večjo agilnost in manjšo utrujenost med plezanjem.

Trpežnost: Plezanje zahteva robustno opremo, ki lahko prenese obrabo. Nahrbtniki iz trpežnih materialov, kot sta najlon ali balistični poliester, so odporni na trganje in obrabo, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

3. Prileganje in udobje

Ergonomski dizajn: Nahrbtnik mora imeti prilagodljive naramne trakove, prsni trak in oblazinjen hrbtni sistem, ki se prilagajajo obliki vašega telesa. S tem se zmanjša pritisk na ramena in hrbet, kar omogoča udobno nošenje tudi med daljšimi vzponi.

Prezračevanje: Dober nahrbtnik bo imel zračne kanale ali mrežaste materiale na hrbtni strani, ki omogočajo kroženje zraka in zmanjšujejo potenje. To poveča udobje in preprečuje pregrevanje.

4. Funkcionalnost

Dostopnost: Nahrbtnik z več dostopnimi točkami (npr. zgornji, stranski ali sprednji dostop) omogoča enostavno iskanje in doseganje opreme brez potrebe po popolnem razpakiranju nahrbtnika.

Pritrditve: Nahrbtniki za plezanje morajo imeti več pritrdilnih točk in zank za pritrditev plezalne opreme, kot so vrvi, kladiva, karabini in čelade. To omogoča varno in organizirano shranjevanje opreme.

5. Varnostne funkcije

Odsevniki: Nahrbtniki z vgrajenimi odsevniki povečujejo vašo vidljivost v slabih svetlobnih pogojih, kar je ključnega pomena za varnost med zgodnjimi jutranjimi ali poznimi popoldanskimi vzponi.

Prilagodljive zaponke: Zaponke in trakovi morajo biti močni in zanesljivi, da zagotavljajo varno pritrjevanje opreme. Prav tako je koristno, če so enostavni za uporabo, tudi z rokavicami.

Zaključek

Pri izbiri plezalnega nahrbtnika je pomembno upoštevati specifične potrebe glede na vrsto plezanja, ki ga izvajate. Nahrbtniki Vaude združujejo udobje, funkcionalnost in vzdržljivost, kar jih naredi idealne za plezalce. Oglejte si našo ponudbo in izberite nahrbtnik, ki bo postal vaš zanesljiv partner pri plezanju.

Za več informacij in nakup, obiščite kategorijo plezalnih nahrbtnikov.

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico