Treking Korzika
CategoriesPotovanja

Korzika treking – Dopust za aktivne

Če od dopusta želite nekaj več, kot le ležanje na plaži, potem je Korzika morda pravi odgovor. Odkrijte več in odpotujte tokrat malo dlje …

Korzika, pogosto imenovana “Otok lepote”, je ena izmed najbolj osupljivih in raznolikih destinacij v Sredozemlju. Ta francoski otok se ponaša s dramatično pokrajino, kjer se visoki, strmi vrhovi raztezajo vse do kristalno čistih turkiznih voda Sredozemskega morja, ustvarjajoč spektakularen kontrast, ki privlači tako avanturiste kot iskalce miru. Z obalo, ki meri več kot tisoč kilometrov, in gorskim terenom, ki se dviga nad 2700 metrov, Korzika ponuja širok spekter naravnih čudes.

Kaj lahko pričakujete od Korzike

Na Korziki obiskovalci doživijo edinstveno kombinacijo naravnih in kulturnih znamenitosti:

 • Morje in plaže: Od dolgih peščenih plaž v okrožju Balagne do skritih zalivov, kot je plaža Lotu, Korzika ponuja popoln pobeg za ljubitelje sonca, plavanja in vodnih športov.
 • Gore in treking: Za pohodnike in gornike Korzika predstavlja pravi raj. GR20, ena najtežjih pohodniških poti v Evropi, poteka skozi srce otoka in ponuja neprimerljive razglede ter stik z divjino.
 • Bogata kultura in zgodovina: Otok ima bogato zgodovino, ki sega vse do prazgodovine, s številnimi genovskimi stolpi, citadelami in starimi mestnimi jedri, kot je tisto v Bonifaciu. Korziška glasba, festivali in lokalni prazniki, kot je praznik “Fiera di u Casgiu” posvečen siru, odražajo živo lokalno tradicijo in kulturo.

Zaradi svoje izjemne lepote in raznolikosti je Korzika idealna destinacija za vse, ki iščejo pustolovščine na prostem, želijo se potopiti v zgodovino in kulturo, ali preprosto uživati v sprostitvi na eni izmed najlepših obal Sredozemlja. Ta čudovit otok vsako leto znova dokazuje, zakaj si zasluži svoj sloves “Ile de Beauté” (Otok lepote).

Zakaj izbrati Korziko za potovanje in treking

Korzika ni le vizualno privlačna; njeni geografski in kulturni atributi ustvarjajo popolno sceno za nepozabno potovanje. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je Korzika prava izbira za ljubitelje narave in kulture.

Naravne značilnosti Korzike

 1. Raznolikost pokrajin: Korzika ponuja izjemno raznolikost pokrajin na sorazmerno majhnem območju. Od gorskih vrhov, kot je Monte Cinto, ki doseže višino 2706 metrov, do dolgih peščenih plaž, kot je Plage de Saleccia, in gostih gozdov, kot je gozd Aitone. Ta geografska raznolikost nudi obiskovalcem široko paleto aktivnosti, od pohodništva in gorskega kolesarjenja do plavanja in potapljanja.
 2. Edinstveni naravni rezervati: Naravni rezervat Scandola, ki je uvrščen na UNESCOv seznam svetovne dediščine, je dostopen samo po vodi. Ta rezervat je znan po svoji dramatični pokrajini, kjer vulkanske stolpi in rdeče klifi silijo iz morja. To območje je tudi dom številnim redkim vrstam ptic in podvodnemu življenju, kar privlači naravoslovce in ljubitelje narave z vsega sveta.
 3. Pohodniške poti za vsak okus: Od svetovno znanega GR20 do manj zahtevnih obalnih sprehodov, Korzika ponuja pohodniške poti, ki so primerne za vse nivoje sposobnosti. Treking po Korziki omogoča obiskovalcem, da na neposreden način izkusijo različne mikroklime in topografije, od visokogorskih jezer do sredozemskih makij.

Kulturni pomen otoka

 1. Bogata zgodovina: Korzika ima pestro zgodovino, ki sega nazaj v čas pred rimskimi časi, ko je bila pomembna za različne mediteranske civilizacije. Otok je bil pod vladavino Genove skoraj 500 let, kar je pustilo pečat na arhitekturi, jeziku in lokalnih običajih. Mesta kot je Bonifacio na južni obali se ponašajo z impresivnimi genovskimi fortifikacijami, ki gledajo na morje.
 2. Živa kultura in tradicija: Korziška glasba in polifonično petje, ki je prav tako del UNESCOve nesnovne kulturne dediščine, je vitalni del lokalne kulture. Festivali, kot je ‘Festivoce’ v Pigna, praznujejo te tradicije z glasbo, plesom in umetnostjo, ki so temelj korziške identitete. Lokalni obrti, kot je izdelava nožev v Corte, so prav tako pomemben del kulturnega izraza otoka.
 3. Gastronomija: Korziška kuhinja odraža bogastvo naravnih virov otoka z jedmi, ki temeljijo na divjačini, pašnih siri in citrusih. Vinske trte, ki pokrivajo otok, proizvajajo značilna korziška vina, ki so popoln spremljevalec lokalnim specialitetam kot je pršut pršut “Prisuttu” ali sir “Brocciu”.

Zaradi vsega tega je Korzika idealna destinacija za potovanje in treking, saj ponuja edinstveno kombinacijo naravnih lepot in kulturnega bogastva, ki obiskovalcem omogoča, da se potopijo v avtentično in raznoliko izkušnjo.

Načrtovanje potovanja na Korziko

Načrtovanje potovanja na Korziko zahteva razmislek o številnih dejavnikih, od izbire najboljšega časa za obisk do logistike potovanja in lokalnih razmer. Tukaj je nekaj ključnih točk, ki vam bodo pomagale pri organizaciji vašega potovanja.

Najboljši časi za obisk glede na vreme in turistične sezone

 1. Pomlad (april – junij): To je idealen čas za obisk Korzike, ko so temperature prijetne, narava pa je v polnem razcvetu. To je tudi odličen čas za pohodništvo, saj ni preveč vroče.
 2. Poletje (julij – avgust): Poletni meseci so najbolj priljubljeni za obisk, saj nudijo idealne pogoje za kopanje in sončenje. Vendar pa bodite pripravljeni na gnečo, saj je to glavna turistična sezona.
 3. Zgodnja jesen (september – oktober): Jesen je še en odličen čas za obisk, ko množice pojenjajo, vreme pa ostaja toplo. Morje je še vedno dovolj toplo za plavanje, narava pa ponuja čudovite jesenske barve.

Nasveti za potovanje na Korziko

 • Letalske povezave: Na Korziko lahko letite neposredno iz večjih evropskih mest do glavnih letališč v Ajacciu, Bastii, Calviju in Figariju. Večje letalske družbe in nizkocenovniki nudijo redne lete, zlasti v poletnih mesecih.
 • Trajekti: Trajekti na Korziko so na voljo iz Francije (Marseille, Nice, Toulon) in Italije (Genova, Livorno, Savona). Trajektna potovanja omogočajo tudi prevoz vašega avtomobila, kar je priročno za raziskovanje otoka.
 • Najem vozil: Najem avtomobila na Korziki je priporočljiv, če želite raziskati različne dele otoka po lastnem urniku. Avtomobile lahko najamete na letališčih in v večjih mestih.

Praktični nasveti za obiskovalce

 • Valuta: Na Korziki je uradna valuta evro. Kreditne kartice so splošno sprejete, priporočljivo pa je imeti tudi nekaj gotovine za manjše nakupe.
 • Jezik: Uradni jezik je francoski, vendar boste naleteli tudi na korziščino. Večina ljudi v turističnih območjih govori vsaj osnovno angleščino.
 • Varnost: Korzika je na splošno varna destinacija. Kljub temu je vedno pametno upoštevati osnovne varnostne ukrepe, še posebej v turistično obremenjenih območjih.

S temi nasveti bo vaše potovanje na Korziko bolj gladko in brezskrbno. Otok nudi veliko za odkrivanje, zato načrtujte vnaprej, da boste lahko maksimalno izkoristili svoj čas na tem čudovitem sredozemskem dragulju.

Treking na Korziki

Korzika je pravi raj za ljubitelje pohodništva, z raznolikimi tereni, ki ustrezajo vsem nivojem izkušenj. Od zahtevnih gorskih poti do mirnih obalnih sprehajalnih poti, otok ponuja nešteto možnosti za raziskovanje njegove dramatične pokrajine.

Pregled priljubljenih pohodniških poti

 • GR20: Brez dvoma najbolj znana in ena najtežjih pohodniških poti v Evropi, GR20 se razteza od severa do juga Korzike, prečka otok od Calenzane na severozahodu do Conca na jugovzhodu. Pot je dolga približno 180 kilometrov in običajno zahteva okoli 15 dni za dokončanje. GR20 je znana po svoji divji lepoti, s spektakularnimi pogledi na gore, prelaze in doline, a tudi po svoji zahtevnosti, saj vključuje veliko vzponov in spustov po skalnatem terenu.

Opis lažjih pohodniških in sprehajalnih poti

 • Mare e Monti (Morje in gore): Za manj zahtevne pohodnike je Mare e Monti odlična izbira. Pot povezuje obalna mesta in gorske vasi, ponuja pa manj tehničnih izzivov kot GR20. Pot poteka skozi slikovite pokrajine, kot so oljčni nasadi, gozdovi in plaže, in ponuja veliko priložnosti za kopanje med etapami.
 • Sentier du Douanier (Carinarnica): Ta obalna pot na Cap Corse ponuja lahkotno pohodništvo z izjemnimi pogledi na Sredozemsko morje. Primeren je za družine in tiste, ki iščejo manj naporne, a še vedno slikovite pohode.

Nasveti za pripravo na treking

 • Kaj pakirati: Za treking po Korziki je nujno imeti dobre pohodniške čevlje, večslojna oblačila, ki vas bodo zaščitila pred vetrom in dežjem, ter dovolj vode in hrane. Nahrbtnik s hidracijskim sistemom je priporočljiv za lažje pitje med hojo. Ne pozabite na klobuk, sončno kremo in sončna očala za zaščito pred soncem.
 • Fizična priprava: GR20 in druge zahtevnejše pohodniške poti zahtevajo dobro fizično pripravljenost. Začnite s kondicijskimi vajami, kot so hoja, tek ali kolesarjenje, vsaj nekaj mesecev pred odhodom. Prav tako je koristno vključiti vaje za krepitev mišic nog in jedra telesa, saj boste na poti srečali številne vzpone in spuste.
 • Orientacija in navigacija: Čeprav so mnoge poti dobro označene, je vedno priporočljivo imeti zemljevid ali GPS napravo. To je še posebej pomembno na zahtevnejših odsekih, kjer se poti lahko izgubijo zaradi vremenskih vplivov ali naravnega rastišča.

Korzika nudi nekaj najbolj spektakularnih pohodniških doživetij v Sredozemlju, in s pravilno pripravo lahko vaše pohodniško potovanje postane nepozabna avantura.

Več o trekingu na Korziki poglejte na Lifetrek.si

Preverite tudi ProMontana TravelShop, kjer boste našli vse za potovanja.

Najboljše znamenitosti in aktivnosti na Korziki

Korzika, s svojo impresivno pokrajino in bogato zgodovino, ponuja številne atrakcije in aktivnosti, ki zadovoljijo vsakega obiskovalca. Od naravnih čudes do kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, tukaj je nekaj najboljših možnosti, ki jih otok nudi.

Glavne turistične atrakcije na Korziki

 • Naravne znamenitosti:
  • Calanche Cliffs – Te dramatične rdeče granitne formacije ob obali blizu Porta so idealne za slikanje in občudovanje narave.
  • Scandola Nature Reserve – Dostopna samo z ladjo, ta UNESCOva svetovna dediščina je znana po svojih nenavadnih vulkanskih formacijah in bogatem morskem življenju.
  • Restonica Valley – Ta dolina nudi čudovite poglede in je izhodiščna točka za pohode do jezer Melo in Capitello.
 • Zgodovinska mesta:
  • Bonifacio – Mesto, postavljeno na vrh bele pečine, ponuja spektakularen pogled na morje in je dom mnogih zgodovinskih znamenitosti, vključno s citadelo iz 9. stoletja.
  • Corte – Nekoč prestolnica neodvisne Korzike, danes pa živahno univerzitetno mesto s številnimi muzeji in kavarnami.
 • Plaže:
  • Plage de Palombaggia – Ena izmed najlepših plaž na Korziki, znana po svojem finem pesku in kristalno čisti vodi.
  • Rondinara Beach – Ta skoraj popolnoma krožna uvala je obkrožena z bujnim zelenjem in ponuja mirno okolje za sprostitev.

Aktivnosti poleg pohodništva

 • Potapljanje: Korzika je priljubljena destinacija za potapljače, ki želijo raziskati podvodne pečine, grebene in razbitine. Najboljše lokacije za potapljanje vključujejo Lavezzi Islands in Cerbicales Islands, kjer lahko srečate bogat morski svet.
 • Kajakaštvo: Paddlanje s kajakom ob obali Korzike ponuja izjemne poglede na pečine in skrite zalivčke, ki so dostopni samo z vode. To je sproščujoč način za raziskovanje naravne lepote otoka.
 • Jadranje: Jadranje okoli Korzike je priljubljena aktivnost, saj obiskovalcem omogoča, da vidijo otok iz povsem nove perspektive. Mnoge podjetja ponujajo najem jadrnic za dnevne izlete ali večdnevne pustolovščine.

Korzika je tako polna zanimivosti in aktivnosti, da lahko vsak najde nekaj zase, ne glede na to, ali iščete avanturo v divjini ali kulturno in zgodovinsko obogatitev. Otok nudi pravo mešanico sprostitve in raziskovanja, kar ga dela idealno destinacijo za vse vrste popotnikov.

Kulinarika in gostoljubje na Korziki

Korzika ponuja edinstveno kulinarično izkušnjo, ki odraža njen geografski položaj in zgodovinske vplive. Korziška kuhinja združuje italijanske, francoske in mediteranske okuse, pri čemer uporablja sveže lokalne sestavine, kot so siri, meso iz pašne reje in morski sadeži.

Predstavitev korziške kuhinje

 • Charcuterie: Korzika je znana po svojih izdelkih iz suhomesnatih izdelkov. “Figatellu”, dimljena klobasa iz svinjske jeter, in “lonzu”, dimljeno svinjsko lopatico, sta ključni sestavini korziškega narezka.
 • Siri: “Brocciu” je verjetno najbolj znan korziški sir, narejen iz ovčjega ali kozjega mleka, pogosto uporabljen v različnih jedeh, od slanih pite do sladic.
 • Jedi z morskih sadežev: Zaradi svoje obalne lokacije ponuja Korzika obilje svežih morskih sadežev. “Aziminu”, ribja juha, podobna bouillabaisse, je must-try.
 • Meso in enolončnice: “Stufatu”, ragu iz govedine ali jagnjetine, kuhan z vinom, zelišči in zelenjavo, ponuja globok okus, ki je značilen za korziško kulinariko.
 • Sladice: “Fiadone”, sladica iz sira brocciu, limonine lupinice in jajc, je priljubljena tradicionalna sladica, ki je lahka in osvežilna.

Priporočila za restavracije in kavarne

 • U Santu Petru (Saint-Florent): Ta restavracija ponuja tradicionalne korziške jedi v sproščenem, a elegantnem okolju. Posebej znani so po svojih mesnih specialitetah in lokalnih siri.
 • La Roya (Saint-Florent): Nahaja se v hotelu na plaži, La Roya ponuja vrhunsko kuhinjo, ki združuje tradicionalne sestavine z modernim pridihom.
 • Chez Antoine (Calvi): Znana po svoji prijazni postrežbi in avtentičnih korziških jedeh, Chez Antoine je odlična izbira za tiste, ki iščejo pristen okus Korzike.
 • Café de la Paix (Ajaccio): Ta kavarna je priljubljena med domačini in turisti za svoje pecivo in kavne specialitete. Odličen kraj za sprostitev po dnevu raziskovanja.

Korziška kulinarika je ena izmed pomembnih sestavin bogate kulturne dediščine otoka. S svojimi bogatimi okusi in raznolikimi jedmi ponuja popolno dopolnilo k odkrivanju tega edinstvenega mediteranskega dragulja. Ne zamudite priložnosti, da se poglobite v lokalne okuse in uživate v toplini korziškega gostoljubja.

Zaključek

Korzika, ta osupljiva sredozemska destinacija, ponuja enkratno mešanico naravne lepote, bogate zgodovine in izjemne kulinarike, ki jo uvršča med vrhunske počitniške destinacije. Z njenimi impresivnimi gorami, kristalno čistimi vodami in zelenimi gozdovi je idealna za pustolovce, ljubitelje narave in vse, ki iščejo sprostitev ob morju.

Glavni razlogi za obisk Korzike vključujejo:

 • Naravno bogastvo: Od visokih vrhov, kot je Monte Cinto, do slikovitih plaž, kot je Plage de Palombaggia, ponuja Korzika nešteto priložnosti za raziskovanje in uživanje v naravi.
 • Kulturna dediščina: Z bogato zgodovino, ki sega od genovskih trdnjav do tradicionalnih festivalov, Korzika ponuja vpogled v svojo pestro preteklost in kulturno raznolikost.
 • Kulinarika: Od svežih morskih sadežev do lokalno pridelanih sirov in mesnin, korziška kuhinja je praznik za brbončice, ki združuje okuse Sredozemlja z avtentičnim lokalnim pridihom.

Spodbuda bralcem

Ne dovolite, da vam pripovedujejo o lepotah Korzike – doživite jih sami. Vsak korak po njenih pohodniških poteh, vsak zalogaj njene bogate kulinarike in vsak trenutek v senci njenih zgodovinskih spomenikov vam bo razkril še en razlog, zakaj je Korzika pravi biser Sredozemlja. Pakirajte pohodniške čevlje, ne pozabite fotoaparata in se pripravite na avanturo, ki bo ostala z vami za vse življenje.

Raziskujte, doživljajte in pustite, da vas Korzika očara s svojo neokrnjeno lepoto in neponovljivo atmosfero. To je kraj, kjer vsak obiskovalec najde delček raja zase.

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico