CategoriesČevlji Pohodni čevlji

Nega gojzarjev in pohodnih čevljev

Vzdrževanje gojzarjev in pohodnih čevljev

Dober čevelj zasluži dobro nego. Usnjeni čevlji nam lahko služijo dolgo časa. Toda le redno obnavljanje impregnacijskega nanosa zagotavlja polno učinkovitost usnja. Poglejmo nekaj nasvetov o vzdrževanju in negi usnjenih čevljev.

Začnemo s čiščenjem. Pred tem ne pozabimo izvleči vezalk in notranjega vložka. Čevelj očistimo s krtačo in toplo vodo, po potrebi uporabimo tudi čistilo za čevlje. Usnjene čevlje nikoli ne peremo v pralnem stroju. Če je na področju, kjer se nahajamo, voda zelo trda, z veliko apnenca, je za čiščenje bolje uporabiti destilirano vodo, n.p. iz sušilca.

Očiščene čevlje poškropimo z impregnacijskim sprejem, najbolje še rahlo vlažne. Takrat so pore v usnju široko odprte in impregnacija prodre globlje. Pri tem je treba upoštevati, da pravi učinek nastopi šele po 24 urah.

Naslednji korak pri negi usnjenih čevljev je nanos kreme. Uporaba kreme je toliko bolj pomembna, če so čevlji pogosto mokri. Usnju je treba z vodo izgubljene sestavine vrniti, da lahko ohrani raztegljivost in trpežnost. V nasprotnem primeru usnje postane krhko in razpokano, tega pa se ne da več popraviti. Kremo nanesemo s krpo in jo nato s krtačo vtremo v usnje. Rezultat bo boljši, če čevelj rahlo segrejemo s sušilcem za lase.

Čevlje seveda lahko mažemo tudi z različnimi drugimi olji in mastmi, ki niso priporočeni od proizvajalca. Toda v tem primeru tvegamo, da pride do tako imenovanega efekta gumijastih škornjev. Čevelj bo še vedno lahko prijetno mehak in nepremočljiv, toda izgubil bo svojo trdnost in stabilnost. Poleg tega bo onemogočeno oz. zmanjšano dihanje čevlja.

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico