Pohodni čevlji

Pohodni čevlji

Pohodni čevlji

Dobri pohodni čevlji (planinski čevlji, treking čevlji) so ključni faktor za uspešno turo. Predstavljajo naš stik s podlago, v njih je vsa naša teža. Čevelj mora nogi zagotavljati udobje in zračnost, obenem pa ščititi pred zunanjimi vplivi, predvsem pred mokroto. Vse pa se začne pri kopitu. To je bistvo čevljarskega mojstrstva in tukaj je skrito največ znanja. Čevelj paše na nogo ali pa pač ne.

KVALITETNO USNJE IN MEMBRANA. Usnje nudi nogi mehansko zaščito pred zunanji udarci in ščiti pred vlago. Bistven del vode zadrži prav usnje, Goretex membrana pa je seveda učinkovita nadgradnja. Bistvena je vrsta usnja, gladek nubuk je boljši od velurja. Pomembna je debelina usnja, kot tudi to, iz koliko usnjenih delov je sešit čevelj. Manj šivov, bolje je! Usnje mora biti ustrezno obdelano (hidrofobirano) in tudi redno vzdrževano s kremami ali spreji. Zanimiva alternativa usnju so lahki sintetični materiali, ki znižajo težo celotnemu čevlju. Takšni pohodni čevlji so tudi cenejši, žal pa imajo v primerjavi z usnjenimi krajši rok trajanja.

Podplati se razlikujejo po sestavi gume in globini profila. Njihova naloga je zahtevna. Zagotavljati morajo potreben oprijem na zelo različnih podlagah, kot na vlažnih planinskih pašnikih, spolzkih skalah in v blatu. Bolj ko je teren zahteven, bolj izrazit in globok profil je potreben. Najbolj znan in razširjen podplat je Vibram. Ker so pohodni čevlji pretežno namenjeni hoji v klanec, mora opetnica zagotavljati ustrezen oprijem, da prepreči dvigovanje pete pri hoji navzgor.

Ženski pohodni čevlji sledijo anatomiji ženske noge, kar je potrebno upoštevati že v samem kopitu. Ženska stopala so po naravi ožja od moških, obratno je v mečih. Ženska obutev je tako zadaj nekoliko nižja in po vertikalni osi nima odklona, kot je to običaj pri moških čevljih.

Nastavi padajočo smer
Poglej kot Mreža Seznam

6 elementov

na stran
 1. -30%
  Rating:
  0%
  LOWA - CAMINO GTX ČEVLJI
  181,93 € 259,90 €
 2. -30%
  Rating:
  0%
  LOWA - RENEGADE GTX MID ČEVLJI
  139,93 € 199,90 €
 3. -30%
  Rating:
  0%
  LOWA - Renegade Gtx Lo čevlji
  125,93 € 179,90 €
 4. -30%
  Rating:
  0%
  LOWA - TIBET GTX ČEVLJI
  202,93 € 289,90 €
 5. Rating:
  0%
  LOWA - Aerox Gtx Lo Čevlji
  199,90 €
Nastavi padajočo smer
Poglej kot Mreža Seznam

6 elementov

na stran