membrana dryQ eliteKlasična membrana (beri Gore Tex) je za prenos vlage potrebovala vsaj 70% vlage na eni strani in občutno manjši delež na drugi. Ko je telo postalo mokro, se je nabralo spodaj dovolj vlage, da je ta prešla s telesa v ozračje ...

 Glavne kritike:

Dry.Q Elite je eVent

Od prve GTX jakne dalje je napredek stremel k še boljšemu dihanju, ker Gore-Tex ni dal, kar je obljubil. General Electric je predstavil membrano eVent, ki je ob enaki vodotesnosti dihala mnogo bolje. Tudi ta je imela svoje slabosti (mašenje por v materialu, neelastičnost, cena) a je dejansko dihala. Dry.Q Elite je razvit (vsaj) v sodelovanju z GE (lastniki eVenta) in je združen z Mountain Hardwear tehnologijo (z-Weld, ipd.). Slabosti, ki so pestile e-Vent so v tehnologiji Dry.Q Elite odpravljene, torej se ne maši in je elastičen, obenem pa je cenovno bolj dostopen - preverjeno.

Tehnologija Dry.Q Elite je hladna

Govori se, da je Dry.Q Elite membrana hladna in potemtakem manj primerna za mraz, kot Gore-Tex. To ni res.
Res je, da boljše dihanje pomeni manj toplote. Dry.Q Elite je bolj hladen, ker zadržuje manj vlage in s tem toplote. Pri gibanju nam v njem ne zakuha, torej se po poti znojimo manj, in z vlago odvaja tudi toploto. Kar je pomembno je, da v stanje mirovanja preidemo bolj suhi, zato je tudi pri preklopu aktivnosti (vzpon - spust, vzpon - pavza - spust) pod jakno manj mokrote, ki bi nas hladila. Kar je namreč problem v hribih je mraz zaradi mokrote telesa, ki se ohladi in se mokro ne ogreje nazaj. V Dry.Q Elite je telo bolj suho.

Gore Tex je za mraz, Dry.Q Elite pa ne

Sočasno z Dry.Q Elite MHW ponuja tudi extremno tople (pod)sloje. Glede na aktivnosti je Dry.Q Elite oblačila najbolje kombinirati s tanjšimi puhovkami ali Monkey Phur tehnologijami. Iz dveh razlogov:

  • tanjše puhovke so idealni 2./3.sloji, ker ob majhni debelini prinašajo več toplote, kot ekvivalentno debeli flisi. (idealne za smučanje, freeride, ledno plezanje);
  • Monkey Phur tehnologija s »kosmato« površino služi povečevanju prostora, v katerem se topel zrak zadržuje, zmanjševanju trenja med jakno in plastjo(prihranku ernergije) in še hitrejšemu prenosu vlage. (idealne za hitre vzpone, bolj aerobne aktivnosti).