Kako izbrati perilo za zimske aktivnosti? Je boljša volna ali so primernejša umetna vlakna? Poglejmo na primeru volnenega perila Icebreaker in poliesterskega perila Craft, kakšna izbira je smiselna in kakšne so bistvene razlike.

Volna je naravna, ne navzame se neprijetnega vonja, greje tudi mokra. Toda suši se dlje časa in njena cena je nekoliko višja.

Merino volnaIcebreaker volna

 

Sintetična vlakna hitreje odvajajo znoj, se hitreje sušijo in so praviloma zelo raztegljiva. Po drugi strani pa se hitro navzamejo neprijetnega vonja, sintetičen občutek na koži ni najbolj prijeten, sploh pri višjih temperaturah.

Craft Be ActiveCraft Zero

Težko si je predstavljati, da bi sintetično perilo uporabili dvakrat in preznojeno majico oblekli še enkrat. Vonj bi bil prav gotovo skrajno neprijeten. Nasprotno pa volneno majico lahko nosimo več dni, tudi poleti pri višjih temperaturah, kar je seveda velika prednost na potovanjih. Čeprav se na prvi pogled zdi čudno, je tudi v vročini občutek volne na koži prijetnejši od sintetike, pa četudi je slednja v light varianti.

Pri intenzivni športni aktivnosti pa ni dvoma: poliester je hitrejši, vlaga hitreje prehaja na zunanjo plasti in od tam izhlapeva. Tudi mokra majica, recimo po pranju, se bo hitreje posušila, če je poliestrska.

Poglejmo na primeru volnenega perila Icebreaker in poliesterskega perila Craft, kakšna izbira je smiselna:

Icebreaker:

- pri vsakodnevni uporabi in zmernih aktivnostih

- v izrazito hladnem vremenu (debelejša varianta perila, nad 200 gramov) in v izrazito toplem vremenu (tanjša varianta perila, do 180 gr)

- na potovanjih oziroma v situacijah, ko n.p. majico brez pranja nosimo več dni

- ponudba perila Icebreaker

ICEBREAKER

 

Craft:

- pri visokih fizičnih aktivnostih

- če radi nosimo oprijeto perilo

- ko po pranju ni časa za sušenje

- ponudba perila Craft (moško, žensko)

CRAFT