Volna ali sintetika?

Prišla je zima in z njo tudi nižje temperature. Gibanje v naravi je zaradi manj sončne svetlobe še toliko bolj pomembno. Nujno je, da poskrbimo za svoje počutje s primerno količino dnevne aktivnosti. Pri aktivnostih pa se, odvisno od intenzivnosti, tudi potimo. Poleti nam potenje ne predstavlja razloga za skrb, pozimi pa je situacija popolnoma drugačna. Aktivnosti nam v tem času predstavlja tudi tveganje prehlada, pljučnice ipd. S primernim oblačenjem lahko to tveganje skorajda izničimo. Osnova in bistvo primernega oblačenja pa je aktivno perilo. V grobem poznamo dve vrsti aktivnega perila, glede na sestavo ga delimo na sintetično (iz umetnih vlaken: poliester, poliamid, polipropilen, elastan) in volne. Razlikujeta se v načinu delovanja, učinkovitosti, obstojnosti. V tem članku si lahko preberete glavne razlike ter prednosti in slabosti med volnenim oz. merino perilom in sintetičnim perilom. Večja verjetnost, da boste s perilom zadovoljni, je če izberete pravega. Katero je pravo za vas, pa je odvisno od vaših dejavnosti, okolja, in telesa.

Merino volna perilo

Sušenje aktivnega perila

Večinoma vsa učinkovita perila delujejo na osnovi trenja. Aktivno perilo se s svojo elastičnostjo oprime telesa. Pri gibanju se med kožo in perilom ustvarja trenje, ki segreva površino kože in tkanine, kar povzroča izhlapevanje vlage. Zato deloma velja pravilo, da bolj kot je perilo oprijeto, hitreje se suši in več toplote zagotavlja - saj zagotavlja več trenja. Napisano pa za sintetično aktivno perilo velja bolj, kot za volneno, merino perilo. Zakaj?
Volna ima po svoji naravi drugačne lastnosti. Kljub temu da je manj elastična, se suši. Seveda manj kot sintetika, a bistveno je naslednje: greje tudi ko je mokra, kar pa za sintetiko ne velja. Pri bolj intenzivnem gibanju in potenju, nam tudi sintetika ne nudi popolne suhosti. Zato moramo v vsakem primeru računati na to, da bomo vsaj malo mokri. S temi dejstvi lahko povzamemo, da je za vse aktivnosti razen za najbolj intenzivne, bolj primerno volneno aktivno perilo.

Uporaba aktivnega perila

Torej sintetično perilo se suši hitreje, volna pa greje tudi mokra. V primeru, da se ustavimo, npr. na čaju ali kosilu v gorski koči, bomo mokri v obeh primerih. Nobeno se namreč ne bo vnaprej posušilo, kajti sočasno se je ustavilo sušenje in potenje. Razlika na koncu je ta, da nas bo volna grela tudi pri mirovanju, čeprav mokra, sintetika pa ne.

Udobje aktivnega perila

 Glede udobja, kar se stika s kožo tiče, velja usmeriti pozornost na t.i. pikanje. Pogosto leti kritika predvsem na volneno perilo in pogosto ni lažna, na tem pa je še nekaj več. Nizka kvaliteta izdelave volnenega perila prinaša tudi svoje slabosti, ena od njih je ta, da bode. Bolj kvalitetni in dražji izdelki prinašajo obdelano volno, iz katere ne "štrlijo" majhne nitke volne, ki bodejo. Pomembno je tudi, da volneno oblačilo po prvi uporabi operete samostojno v stroju, da do tega pojava ne pride.
Tudi nekatera sintetična perila lahko bodejo. To je predvsem odvisno od naše kože. Svetujemo, da izdelek pred nakupom poskusite.

Pranje in obstojnost aktivnega perila

 Sintetično aktivno perilo pri pranju zahteva manj pozornosti. Nekatere lahko peremo tudi na 95°C z navadnim praškom med ostalimi oblačili. Potrebno ga je prati bolj pogosto, v kolikor vas motijo vonjave, ki jih oddaja. Tem se kljub vsemu v celoti ne da izogniti. Ko pri uporabi vlaga s telesa izpareva, jo namreč vohamo. To je pač sestavni del sintetičnega perila.
Volno, kot smo že omenili, po prvi uporabi operemo ločeno(samostojno). Nadaljujemo z normalnim pranjem v stroju na 40°C, s podobnimi barvami, brez belila in mehčalca. Sušimo obešeno, ne v sušilcu. Toplo likanje je dovoljeno.
Dolgoročno gledano, na obstojnost najbolj vpliva pranje in sušenje. Volna nam omogoča bolj redko pranje. Nekatera sintetična perila imajo višjo obstojnost. Življenska doba gre, odvisno od uporabe, v nedogled. Se pa obe vrsti aktivnega perila sčasoma spereta in postaneta tanjši, izgubita gostoto.

Icebreaker Merino volna

Nakup aktivnega perila

Na trgu je ponudnikov sintetičnega aktivnega perila bistveno več. Volneno aktivno perilo je izdelano pod strogimi standardi(zaščite živali, okolja, delavcev), zato je temu primerno dražje in manj dostopno. Dolgoročno gledano je investicija (do 40% višja cena za majico) v nakup volne smiselna. Potrebujemo manj kosov, ker se ne usmradi in jo peremo manj. Zato se znesek porabljen za nakup volne sčasoma, predvsem zaradi kvalitetne uporabe, povrne.