Nekaj napotkov pri izbiri in vzdrževanju opreme za ledno plezanje.

V lednem plezanju veliko vlogo igra pravilen izbor opreme. A z nakupom najboljših in najdražjih izdelkov se zgodba ne konča. Pravzaprav se šele prične. Pravilno vzdrževanje naših lednih igračk nam lahko bistveno olajša in hkrati tudi omogoča varnejše in konec koncev užitkov polno napredovanje po vodi v trdnem agregatnem stanju.

Včasih že majhni popravki in minimalen trud, vložen v vzdrževanje opreme, naredijo očitne in predvsem učinkovite razlike. Tope, skrhane ali celo poškodovane kline na cepinih ali zobje na derezah zahtevajo več napora, da »primejo« v ledu, nam dajejo občutek negotovosti ter razbijejo več ledu, katerega večji ali manjši kosi nato s pomočjo gravitacije neusmiljeno padajo na soplezalca.

Če so vam te občutki znani, potem je čas, da vzamete v roke orodje in s pomočjo nekaj osnovnih napotkov spremenite ledno plezanje v varen užitek.

Cepini

cepin - ptičji kljunRedno brušenje kline na cepinih je nujno, saj le-ta z redno uporabo postane skrhana in poškodovana, še toliko prej zaradi bolj ali manj pogostih udarcev ob skalo, ki se nemalokrat skriva pod ledom ali snegom. Klino in s tem obnašanje cepina lahko preprosto izboljšate z le nekaj potegi s pilo. Če ima klina na vašem cepinu že tovarniško oblikovan t.i. »ptičji kljun«, se bo odlično obnesla v kombiniranih smereh in tankem ledu, težave pa nam lahko povzroči ob izvlačenju cepina, ko ga zabijemo pregloboko v debelejši led. To pa v pokončnih svečah ni nikoli zabavno, saj se lahko zaradi izdatnega napora ob izvlačenju tako zabitega cepina utrudimo prej, kot smo pričakovali. Če smo ljubitelji dobro narejenih slapov z obilico ledu in se vedno, bolj kot s plezarijo, ubadamo z nadležnim izvlačenjem cepinov iz ledu, potem je smiselno, da takšen »ptičji kljun« preprosto odpilimo. Tako bomo dobili »standardno« konico, ki bo še vedno odlično obnesla v debelejšem ledu in ne bomo imeli težav z izvlačenjem, ne bo pa tako dobro prijela v tankem ledu in kombiniranih smereh, kjer večkrat s cepinom le na rahlo »tapnemo« in se v led pogrezne komaj milimeter ali dva kline.

Če se spogledujete z mislijo o nakupu nove opreme, potem je priporočljiv obisk katerega izmed mnogih lednih festivalov, kjer plezalci in proizvajalci opreme razstavljajo, prodajajo in izposojajo najnovejša orodja. Če vam je to odveč, so seveda tu razne trgovine, kjer vam bodo izkušeni in dobro informirani prodajalci postregli z marsikaterim nasvetom. Seveda pa je s cepini in rokami tako, kot je s čevlji in nogami: ne paše vsak cepin v vsako roko. Zato je še kako priporočljivo, da pred dokončno odločitvijo o nakupu preizkusite različne modele različnih proizvajalcev. Zagotovo nimajo vsi vaši kolegi enakih cepinov, zato naj vam ne bo kolega ali dva pod častjo prositi za »testno vožnjo«. Zlahka se to na primer opravi kar med vzponom, tako da s soplezalcem na varovališču zamenjata orodji. Pri tem bodite pozorni na naslednje stvari:

  • Kako udobno se orodje drži?
  • Je roč cepina prevelik ali premajhen za vašo roko v rokavici?
  • Koliko zamahov je potrebno, preden dobite dober občutek, da cepin drži?

Ne nazadnje pa vam bo v pomoč tudi katera izmed debat na to temo po številnih domačih in tujih forumih.  

Dereze

Ko vzamemo nove dereze iz škatle, imajo zobe lepo ošiljene in ostre kot sam nož. Nekatere imajo spredaj en (monopoint), druge dva zoba (dualpoint), mnoge od teh pa imajo možnost menjave iz mono- v dualpoint in obratno. Če se vam pred nakupom derez nad glavo pojavi velik vprašaj, katere so za vas primerne, najprej dobro premislite, kakšne smeri boste največ plezali.

Dereze z dvema sprednjima zobema so bolj primerne za mehkejši led (torej vzpone v toplejših pogojih), ko nam nudijo večjo varnost. Tako so dobra izbira za ledno-snežne vzpone in plezanje na debelo zaledenelih slapov na kakšen toplejši pozno zimski dan. Seveda s takšnimi derezami ne bomo omejeni le na dobro narejene slapove in pozno sezonske vzpone, saj se dobro obnesejo tudi v slabem, krhkem in »svečkastem« ledu.

Le enega sprednjega zoba na derezah bomo veseli v smereh s krhkim in suhim ledom, saj bomo lahko noge postavljali bolj natančno, z manj brcanja in posledično manj drobljenja in krušenja ledu. Ne bomo se jih branili tudi v kombiniranih smereh, kjer je potrebna velika natančnost pri polaganju in zatikanju za majhne razčlembe v skali. Mnoge tovrstne dereze imajo možnost prestavljanja prednjega zoba bolj proti notranjosti dereze (pod najmočnejši del stopala), kar pomeni lažje, bolj učinkovito in natančno postavljanje nog.

Nasveti za brušenje

Ostrina vaših orodij in derez je pomembna za popolno učinkovitost le-teh, zato je priporočljivo redno brušenje. Pri tem pa nikar ne pretiravajte, tako s hitrostjo, močjo, kot tudi s količino oziroma trajanjem brušenja. Poizkusite obdržati prvotno obliko brušenega dela, pri tem pa odstranite čim manj materiala. Ob brušenju se morate zavedati, da s tem tudi skrajšujete dolžino kline in zob, kar lahko zmanjša učinkovitost in zmanjša življenjsko dobo izdelka. Za lastno varnost je priporočljivo, da si pred brušenjem nadenete rokavice in s tem preprečite morebitne poškodbe na ostrih konicah. Pri derezah večinoma zadostuje ostrenje le prvih in drugih sprednjih zob. Kljub temu je na začetku sezone dobro, da nekaj dodatnega časa posvetite tudi ušpičenju ostalih zob, v izogib morebitnemu zdrsu, ko na položnejših zaledenelih delih smeri stopate na celo stopalo (na vse zobe).