Španske plezalke iz leta 1979 spadajo v prestižno kategorijo The Most Influential Gear of All Time (najbolj vpliven kos opreme vseh časov). Poglejmo zgodbo o legendarnih španskih plezalkah.

Leta 1975 je španski Boreal predstavil prve plezalke z ravnim gladkim podplatom in povečanim trenjem. Štiri leta kasneje so jih nadgradili z legendarnim modelom FIRE, imenovanem po 300 m konglomeratnem stolpu Mallo Fire v Riglosu v Španiji, kjer je nekaj težkih več raztežajnih smeri.

Mallo Fire Gullich Separate R. Boreal Fire

Brata Gallego sta leta 1981 kot prva tujca preplezala prvenstveno v El Capu (Mediterraneo). Takrat so plezalci zbrani v znamenitem Campu 4 imeli priložnost spoznati njune plezalke in bili navdušeni nad izjemnim trenjem firejk. Boreal Fire so v trenutku postale najbolj iskane in cenjene plezalke nasploh. John Bachar, Patrick Edlinger, Jerry Moffat, Ben Moon in Wolfgang Gulich so celo desetletje v firejkah in kasneje na drugih Borealovih modelih dominirali na plezalni sceni. Prav neverjetno, ampak z njimi se je konstantno dvigovala težavnostna lestvica in z njimi so bile preplezane prav vse »mejne« smeri:

- The Face, prva 8a+

- Kanal im Ruecken, prva 8b

- Punks in the Gym, prva 8b+

- Wallstreet, prva 8c

- Hubble, prva 8c+

- Action Directe, prva 9a 

VIDEODanes ima Boreal v svoji ponudbi več deset modelov plezalk in svojo originalno novo gumo Zenith z izjemnim trenjem. 

VIDEO: Yuji Hirayama on Boreal

Verjetno bolj kot po plezalkah pa je Boreal danes poznan po bogati izbiri alpinistične in planinske obutve, od višinskih čevljev do offroad tekaških copat