Mora biti dober čevelj nujno iz usnja? Prav gotovo največ zaupanja daje kvalitetno narejen čevelj iz nubuk usnja s čim manj šivi. Pa naj gre za vodotesnost ali pa za trpežnost. Toda razvoj gre naprej, prihodnost morda ni (le) v usnju. Še posebej, če verjamemo staremo pohodniškemu reku, da en kilogram na nogi pomeni 5 kg na hrbtu.

Vzorčni primer je novi Borealov Hurricane, super lahek čevelj, ki odlično diha in drži vodo. Ob tem pa tehta le dobrih 400 gramov!  Vodotesnost zagotavlja Sympatex membrana kot del Borealovega Dry-line sistema. Njegova največja prednost je izparevanje vlage v vseh smereh (tudi navzgor in ne le navzven, kot je običajno). Trpežnost je izboljšana z mrežasto ojačitvijo na zunanju strani čevlja. Le-ta ščiti pred udarci in daje dodatno podporo peti.

Skratka, Hurricane peseneča s svojo lahkotnostjo in zračnostjo, pri tem pa ohrani stabilnost, trpežnost in vododržnost. Španci ga med drugim priporočajo za svoj popularni El Camino, mi ga priporočamo za ture v slovenskem sredogorju. In seveda za marsikaj drugega.

 

Boreal Hurricane Čevlji
Dryline Membrana
TP Net System

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nizka, nekoliko prilagojena verzija Hurricana je Boreal Futura

Kot alternativa obema pa je  Boreal Raptor, ojačana superga z vibram podplatom, namenjena teku po slabših poteh in brezpotjih in odlična izbira za daljše sprehode po makadamu in gozdu.