kože za turne smuči geckoV tej objavi boste dobili osnovno znanje za pravi nakup in pravilno uporabo kož  za turne smuči.
Kože omogočajo hojo s smučmi po snegu navkreber. Plast, ki je v stiku s snegom v eno smer preprečuje drsenje in ga omogoča v drugo. Kako dobro opravljajo nalogo, je odvisno od sestave (materialov) in naklona vlaken. Več kot je moherja, bolj drsijo in več kot je najlona, višja je obstojnost. Manjši kot je naklon vlaken, boljši je oprijem in obratno.

Materiali:

Na splošno sta osnovna materiala, ki sestavljata kože mohair in najlon. Mohair je vrsta volne, ki se pridobiva iz angora koze in angora zajcev. Je elastična, močna z dolgimi puhastimi vlakni, prijetna za oko in otip. Med drugim se uporablja tudi v kožah za turno smučanje, ker dobro drsi v eno smer in "štopa" v drugo. Slabosti moherja sta krajša življenska doba in vpojnost vode, ki povečuje težo kož a tudi drsenje. Sploh pri hoji po ledu ali tršem snegu se površina »scufa«, kože se obrabijo. Zato je večinoma kombiniran z najlonom, pogosto pa ga uporabniki mažejo z voskom, da se ustvari na njem zaščitna plast, ki zmanjšuje vpojnost in ščiti vlakna.

Drugi dejavnik, ki vpliva na drsenje kož, je naklon vlaken. Večji naklon povečuje oprijem na strmem terenu hkrati pa zmanjšuje drsenje, kožo zavira. Da kožo iz mirovanja potisnemo naprej, potrebujemo več energije. Manjši naklon trenje zmanjša, hkrati pa ne nudi toliko oprijema s površino. Slabost pride do izraza na strmem in bolj gladkem terenu. V praksi se naklon vlaken lahko prilagaja. Moherjeva vlakna lahko z likalnikom oblikujmo po svojih željah, jih zlikamo navzgor, ali navzdol. To pri najlonu ni mogoče, ker ima "spomin", vlakna bi se hitro vrnila v prvotni položaj. 

 Izbor dimenzij glede na smuči in razrez kož: 

Dokler so bile vse smuči ravne dimenzije kož niso predstavljale problema. Carving smuči imajo različne radije, zato vsak tip smuči zahteva prilagojeno dimenzijo kož. Kože se praviloma razrežejo 1 do 2 mm od roba. Robnik smuči ni pokrit s kožo, ker ga potrebujemo za prečenje terena. Za razrez so na voljo posebni noži, ki olajšajo razrez, lahko pa se kožo pri razrezu preprosto postavi 2-4 mm v eno in drugo stran in odreže s klasičnim Olfa nožem. Pri tem je potrebno pazit, na razrez pri napenjalcih. V kolikor se tam kožo zareže, se lahko kasneje pri uporabi strga. Posebna previdnost je nujna tudi pri montaži napenjalcev. Določene kože (Hagan) so prirejene za posamezne modele smuči (za Hagan). Te večinoma niso kompatibilne z vsemi, ostalimi podobnimi smučmi.

 Postopek za razrez turnih kož:

1. Kože prilepimo na smuči
2. Kože odrežemo ob smuči
3. Na kože namestimo napenjalce glede na dolžino smuči
4. Obrežemo del okoli napenjalca

GECKO navodila od MP Sports na Vimeo.

Menjava lepila na turnih kožah:

Sčasoma se samolepilne kože umažejo, lepilo popusti zlasti zaradi delcev, ki se na plasti nabirajo. Oprijem na smuči je slabši, sploh v hladnih razmerah in ob stiku s snegom in vlago kože lahko postanejo neuporabne. Potrebna je obnovitev lepila.

Postopek:

1. Segrejemo plast z lepilom (s fenom)
2. S strgalom odstranimo staro plast lepila. (Čim bolj natančno in celovito)
3. Na očiščeno površino nanesemo novo plast lepila (Bodisi lepila v traku, bodisi v tubi)
4. Lepilo na površino prenesemo s segrevanjem (za lepilo v traku uporabimo likalnik, za lepilo v tubi pa fen)
5. Pustimo, da se površina ohladi, obrežemo ostanek papirja
6. Pokrijemo z mrežo za kože