Podloge za spanje imajo dve ključni funkciji, blaženje (udobje) in izolacijo. Na prvi pogled se zdi blaženje edina in bistvena funkcija, vendar je izolacija včasih še bolj pomembna.

Kako delujejo podloge za spanje?

Na isti način kot spalne vreče in puhovke tudi podloge lahko grejejo s pomočjo toplega zraka, ki se ujame v predel med uporabnikom in tlemi. Telo oddaja toploto in ta se bolj ali manj, odvisno od sestave podloge, zadržuje v njej.

Upoštevati moramo, da se spalka zaradi naše teže stisne pod nami bolj kot nad nami. Zato tudi spodaj greje manj kot zgoraj. Tu pride na vrsto podloga za spanje. Pri podlogah bi prav tako kot pri spalkah na nek način lahko merili »loft«, saj debelina podloge skupaj s polnilom vpliva na izolacijo.

Vrste podlog za spanje:

Napihljive podloge

Napihljive podloge napolnimo z zrakom, s čimer ustvarimo volumen, odločilen za izolacijo in udobje. Blazine se napolnijo »mehansko«, torej z usti. Dober primer napihljive podloge z odlično izolacijo je Neo Air All Season (Thermarest). 

Prednosti: Najlažje, zložene zavzamejo najmanj prostora, udobne. Odlične so za potovanja, trekinge, ekspedicije in bivakiranje. 

Slabosti: Pri neprevidni uporabi se lahko predrejo, vendar jih zlahka zakrpamo.

Samonapihljive podloge

Blazine, ki se napihnejo samodejno. S pomočjo prožne pene v notranjosti pri odprtju ventila blazina vsrkava zrak. Pena pritiska plasti narazen in ustvarja prostor, ki se napolni z zrakom. Obdane so z nepemočljivim in za zrak neprepustnim materialom, večinoma z najlonom. Popularne so med »backpackerji«, trekingaši in popotniki, debelejši modeli pa so priljubljeni tudi za običajno kampiranje.

Prednosti: udobje, samonapihljivost, kompaktnost in nastavljiva trdota. 

Slabosti: težje, kot napihljive. Pri neprevidni uporabi se lahko predrejo, vendar jih zlahka zakrpamo.

Penaste podloge za spanje

Te klasične in prvotne podloge sestavlja penasta konstrukcija z zračnimi celicami. So najbolj znane pod imenom »arma flex«. Popularne so med popotniki. So najbolj vzdržljive in najbolj cenovno ugodne.

Prednosti: lahke, cenovno ugodne in odporne. Dobro izolirajo in ne vpijajo vode. 

Slabosti: manj udobne, trše in manj prožne od ostalih. Zavzamejo malce več prostora.

Zračne vzmetnice

Namenjene so avto-kamperjem oz. tistim, ki jim udobje pomeni več, kot volumen in teža. So zdaleč najbolj udobne in najbolj podobne postelji, zasedejo približno toliko kot rjuhe. 

Prednosti: udobje. 

Slabosti: velikost in teža.

 

Izbor in nakup podloge

Predlagam, da podlogo izberete glede na dejavnost, s katero se ukvarjate - po namenih in zahtevah: 


Dolgi trekingi in popotništvo, »on foot«, odprave v toplejše predele, adventure tekme:
Za dolga potovanja, kjer se teže hitro nabere preveč, je najboljša izbira napihljiva podloga s čim nižjo težo in čim manjšim volumnom. Lahko upoštevate tudi nakup ¾ podloge. Primer: napihljivi podlogi Neo Air Trekker (Thermarest linija Trek & Trevel) in Neo Air XLite (Thermarest linija Lite & Fast).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohodništvo in lažje popotništvo
Za tiste, ki si vseeno želite malo več udobja, a kljub temu varčujete s težo, so na voljo samonapihljive podloge polnjene s peno. Primer: Trail Pro in Trail Lite (Thermerest linija Trek & Trevel), Pro Lite (Thermarest linija Lite & Fast).

Kampiranje
Udobje je ključno, teža in velikost podloge pa sta zanemarljiv faktor. Zato je predvsem pomembna debelina in kvaliteta podloge. Vsekakor je 5cm ali več najboljša izbira za kvalitetno spanje na dopustu. Primer: Katerakoli podloga iz linije Camp and Comfort (Neo Air Dream, Neo Air Camper, Mondo King ipd).

Zimsko popotništvo, ekspedicije, zimski alpinizem in bivakiranje
Za tako uporabo je pomembno vse, razen cene. Podloga naj bo majhna, lahka, debela in naj nudi dobro izolacijo. Primer: napihljiva Neo Air XTerm, samonapihljiva podloga Pro Lite Plus  (Thermarest linija Lite & Fast) in napihljiva podloga Neo Air All Season (Thermerest linija Trek & Trevel).

Dimenzije

Prepričajte se, da vam je podloga prav. Eno vrsto podloge lahko dobite v različnih velikostih. Tudi širina se med podlogami razlikuje. V kolikor varčujete s težo boste to prihranili tudi z nakupom krajše, ¾ podloge.

Podlogo lahko pred nakupom preizkusite, tako boste seznanjeni z merami in udobjem, ki ga blazine nudijo.