Prvenstveni solo vzpon Uelija Stecka v južni steni Annapurne (2081 m). Podrobnosti in dileme o enem najboljših alpinističnih vzponov lanskega leta. Steck: "Mislim, da sem prišel do svoje meje, da bi se ubil, če bi šel plezat še kaj težjega."

Steck je vzpon začel 8. oktobra 2013 ob 5.30 zjutraj. Švicar ni načrtoval solo vzpona, vendar se je soplezalec odrekel plezanju tik pred zdajci. Zato v steno vstopi sam. Po celodnevnem plezanju mu je ob sončnem zahodu na višini ca 7000 m manjši pršni plaz odnesel fotoaparat in puhasto rokavico. Nadaljeval je brez nahrbtnika, le s pomožno vrvjo (60 m, 6mm), 5 klini, enim lednim vijakom, enim litrom tekočine in nekaj enerijskimi ploščicami. Vrh je dosegel ob eni uri zjutraj in takoj, po kakšni minuti počitka,  začel sestopati po svojih stopinjah. Ob pol desetih dopoldan je bil nazaj v baznem taboru.

Ueli Steck
 Ueli Steck Annapurna South Face
Steck je prav gotovo prvo ime sodobnega alpinizma. Njegovi vzponi so medijsko odlično pokriti, že nekaj časa spleza komaj kaj brez kamer. A prav na Annapurni se mu je zgodilo, da je ostal celo brez dokaza o doseženem vrhu. Da je na vrhu, je v temi ob enih zjutraj vedel, ker pač enostavno ni šlo več navzgor. Bil je brez fotoaparata, ki mu je odletel v globino. Vodja šerp  v baznem taboru je njegovo lučko videl sredi noči nekje 200 m pod vrhom. Ko sta za njim na vrhu stala francoska alpinista, nista opazila nobenih sledi, saj medtem je zapadlo 60 cm novega snega.To je tretja smer v 2500 m južni steni Annapurne (za britansko in japonsko), prvi solo vzpon in celostno gledano eden najhitrejših v  Himalaji sploh. V povprečju  slabih 200 višinskih metrov na uro. Za primerjavo: Steck je, na primer, stene Eigerja, Jorassov in Matterhorna plezal s hitrostjo 500 do 600 višinskih metrov na uro. Vzpon je bil nagrajen s prestižno nagrado Zlati cepin.
 Skratka, tudi to je del (modernega) alpinizma. Naj bi veljalo: če ni dokaza, ni vzpona? Problematika je kompleksnejša. Bi v dani situaciji Steck lahko naredil kaj drugače, bi sploh lahko priskrbel trden dokaz? Dvomi v posamezne vzpone v zgodovini alpinizma so bili in bodo. Ne gre pa metati vseh v isti koš, vsakega je treba pogledati posebej.  Žirija Zlatega cepina in svetovna alpinistična srenja, navedenim dejstvom navkljub,  vzpon Uelija Stecka brez zadržkov priznavajo.

Ueli Steck pleza v oblačilih in opremi Mountain Hardwear. Poglej ponudbo artiklov.
 
Video: