OSNOVNE INFORMACIJE TREKINGA S KONJI NA ALTAJU

Treking s konji po Altaju poteka s slovenskim spremstvom in domačimi altajskimi vodniki. Pri trekingu nas bo spremljalo tudi nekaj konj, ki nam bodo pomagali pri transportu opreme in hrane. Hodimo samo z nahrbtnikom in palicami. Brez potovanja do zadnje vasice in nazaj sam treking traja 10 dni in je zmerno naporen. Primeren je za vsakogar z dobro psihofizično kondicijo, od petnajstega leta dalje.

Glede na razpon temperatur na področju trekinga, od -5 do 30 stopinj Celzija in glede na spremenljivo vreme je nujna primerna oprema za taborjenje (primeren šotor, podloga za v šotor in topla spalna vreča), treking nahrbtnik, pohodne palice in oblačila za vse vremenske razmere: predvsem lahka puhovka, anorak, dobra – nešumeča palerina (preveč šumeča plaši konje), tople nogavice, termo pulover, pokrivalo za glavo, zip vrečke ali vrečke za smeti (da oblačila ostanejo suha) ter ostala osnovna oblačila; kratke hlače, majice, spodnje perilo, kopalke. Ostala nujna oprema: obutev (treking čevlji, lahki poletni čevlji), zaščitna krema proti soncu, sončna očala in higienski pribor iz naravnih sestavin, brisača, pribor za hrano (skodelica, krožnik, jedilni pribor), plastenka ali dve za vodo (ali termovka), zaščitna krema proti komarjem, fotoaparat.

Hrana je domača. Zajtrk in večerja se kuhata na odprtih ognjiščih, kjer postavimo tabore in glede na to, da so obroki del obrednega druženja in celostnega bivanja in doživetja v naravi, kuhamo in pomivamo vsi in sicer izmenično, medtem, ko za ogenj redno skrbijo domačini. Malica med trekingom je hladna in energetsko primerna trekingu (domači kruh, sir, slanina, oreščki, suho sadje…). Na poti je povsod na voljo čista izvirska voda.