Seznam-za-treking-potovanja---Kaj-morate-imeti-seboj
CategoriesPotovanja

Seznam za treking potovanja – Kaj morate imeti s seboj

Treking potovanje je eden izmed najbolj priljubljenih načinov potovanja med pustolovci, ki si želijo odkrivati svet na bolj oseben in proračunsko učinkovit način. Ta oblika potovanja vključuje nošenje vsega potrebnega v nahrbtniku, medtem ko raziskujete oddaljene kotičke planeta – od zasneženih gora do bujnih tropskih džungel. Ključ do uživanja v teh pustolovščinah pa ni samo v izbiri prave destinacije, ampak predvsem v skrbnem načrtovanju in pakiranju.

Pravilno pakiranje je bistvenega pomena, saj vpliva na udobje, mobilnost in celo varnost med potovanjem. Preveč tovora lahko potovanje spremeni v mukotrpno izkušnjo, medtem ko premalo opreme ali napačna izbira lahko povzroči neprijetnosti ali nevarnosti v neznanih okoliščinah. Naš cilj v tem članku je zagotoviti popoln seznam opreme, ki bo poskrbel, da boste pripravljeni na vse, kar vam pot lahko postavi nasproti. Poleg tega bomo delili nasvete za pakiranje, ki vam bodo pomagali maksimalno izkoristiti prostor v vašem nahrbtniku in zmanjšati obremenitev, ki jo nosite na svojih ramenih.

Začnimo torej z najpomembnejšimi elementi, ki jih mora vsak backpacker vključiti v svojo opremo, in razložimo, kako jih najbolje uporabiti in zapakirati.

Če česa nimate, pa smo pripravili izbor izdelkov za potovanja. Obiščite našo poslovalnico v Kranju ali na TravelShop na spletu in kupite izdelke za potovanja.

1. Osnovna oprema

Nahrbtnik: Izbor pravega nahrbtnika

Izbira nahrbtnika za potovanja je temeljna odločitev, ki bo vplivala na celotno izkušnjo treking. Prvi korak je določiti vrsto in dolžino potovanja, ki ga načrtujete. Za krajše izlete zadostuje manjši nahrbtnik s prostornino od 20 do 50 litrov, medtem ko boste za večtedenska potovanja potrebovali večji nahrbtnik, morda celo do 70 litrov ali več.

 • Teža in udobje: Izberite nahrbtnik z dobro težišče in ergonomsko zasnovanimi naramnicami. Vložki za hrbtišče in bočni pasovi lahko znatno izboljšajo udobje nošenja.
 • Dostopnost in organizacija: Modeli z več žepi in dostopnimi točkami omogočajo lažje organiziranje in hitrejši dostop do potrebščin. Razmislite o nahrbtnikih z zgornjim in spodnjim dostopom ali s stranskimi žepi.
 • Vzdržljivost in vodoodpornost: Materiali, kot so najlon ali ripstop, zagotavljajo dolgotrajnost in zaščito pred vremenskimi vplivi. Za dodatno zaščito pred dežjem izberite nahrbtnik z integrirano ali dodatno dežno prevleko.

Spalna oprema: Izbira spalne vreče in podloge

Noči v naravi lahko postanejo hladne in neprijetne, če nimate prave spalne opreme. Spalna vreča in podloga sta ključni za zagotavljanje toplote in udobja med spanjem.

 • Spalna vreča: Izberite spalno vrečo, ki je primerna za sezono in temperaturni razpon območja, kjer boste potovali. Spalne vreče so na voljo v različnih izolacijskih materialih:
  • Puh: Odlična izolacija in lahka, a dražja in manj odporna na vlago.
  • Sintetična vlakna: Bolj dostopne, hitreje se sušijo in so bolj odporna na vlago, vendar običajno težje.
 • Podloga: Izberite podlogo, ki bo zagotovila izolacijo od hladne zemlje. Penaste podloge so lahke in vzdržljive, vendar zavzamejo več prostora. Napihljive podloge ponujajo večje udobje in boljšo izolacijo, a so dovzetnejše za preboje.

Preberite tudi: Kako izbrati pravo spalno vrečo

Pri izbiri spalne opreme je pomembno upoštevati težo, prostornino, ko jo zložite, in predvidene vremenske pogoje. Pravilno izbrana spalna oprema vam bo omogočila krepčilne noči, ki so ključne za energijo in uživanje v vaših dnevnih avanturah.

2. Oblačila in obutev

Oblačila: Večplastno oblikovanje garderobe

Sistem večplastnega oblačenja je ključen za prilagajanje različnim vremenskim razmeram, ki jih lahko srečate med trekingom. Pravilna izbira in kombiniranje plasti oblačil vam omogoča, da ostanete topli, suhi in udobni ne glede na vreme.

 • Spodnja plast: Izberite oblačila, ki odvajajo pot od kože. Materiali, kot so merino volna ali sintetična vlakna, so idealni, saj ohranjajo toploto tudi ko so mokri.
 • Izolacijska plast: To plast uporabite za ohranjanje toplote. Flis ali lahka puhovka so odlične izbire, saj nudijo toplino brez prekomerne teže.
 • Zaščitna plast: Zunanja plast mora biti vodoodporna in zračna. Gore-Tex ali drugi podobni materiali so primerni, saj ščitijo pred dežjem in vetrom, hkrati pa omogočajo odvajanje telesne vlage.

Vsaka plast bi morala biti lahka in kompaktna, da zavzame čim manj prostora v nahrbtniku in se lahko enostavno doda ali odstrani glede na spreminjajoče se pogoje.

Preberite tudi: Najboljši pohodni čevlji

Obutev: Izbira prave pohodniške obutve

Pohodniška obutev je ena izmed najpomembnejših komponent vaše opreme, saj neposredno vpliva na vaše udobje in sposobnost premikanja po različnih terenih.

 • Tip obutve: Izberite med nizkimi pohodniškimi čevlji, ki so lažji in nudijo večjo fleksibilnost, ali visokimi pohodniškimi čevlji, ki zagotavljajo večjo podporo za gležnje in so bolj primerni za zahtevne terene.
 • Material: Usnje je trpežno in ponuja dobro zaščito, vendar je težje in potrebuje daljše obdobje za vhojo. Sintetični materiali so lažji in hitreje se sušijo, vendar morda ne nudijo toliko zaščite.
 • Podplat: Izberite obutev z dobrim oprijemom. Vibram podplati so znani po svoji vzdržljivosti in odličnem oprijemu na različnih površinah.
 • Prileganje: Obutev naj bo udobna že ob prvem nošenju, vendar z nekoliko prostora pri prstih za preprečevanje modric pri daljših spustih. Vsekakor jih preizkusite z nogavicami, ki jih nameravate nositi na potovanju.

Pravilno izbrana oblačila in obutev so temelj za uspešno in užitkarsko treking izkušnjo. Vzemite si čas pri izbiri, preizkusite več modelov in ne pozabite na preverjanje mnenj in priporočil izkušenih pohodnikov.

Preberi tudi: Kako izbrati pravo obutev za potovanja: nasveti in 5 najboljših čevljev za potovanja

3. Kuhanje in hrana

Kuhinjska oprema: Izbor osnovnih pripomočkov za pripravo obrokov

Ko gre za treking, je pomembno, da imate opremo, ki je lahka, kompaktna in funkcionalna, saj morate vse nositi s seboj. Pri izbiri kuhinjske opreme je cilj minimizirati težo in prostor, hkrati pa zagotoviti, da lahko pripravite hranljive obroke.

 • Gorilnik: Izberite lahek prenosni gorilnik. Plinski gorilniki so priljubljeni zaradi enostavne uporabe in hitre priprave hrane. Ne pozabite priložiti tudi ustrezne gorivne kartuše.
 • Posoda: Titan ali lahki aluminij so odlični materiali, saj združujejo nizko težo z dobrim prenosom toplote. Set naj vključuje vsaj en lonec in pokrov, ki lahko služi tudi kot ponev.
 • Jedilni pribor: Kompaktni seti, ki vključujejo vilice, žlico in nož, ali še bolje, kombinirani pripomočki kot so sporki (kombinacija žlice in vilic), so idealni za zmanjšanje teže in prostora.
 • Dodatki: Ne pozabite na lahko zložljivo rezalno desko, majhen nož za rezanje in zložljivo umivalno posodo.

Hrana: Izbira primernih živil za treking

Pri izbiri hrane za treking je ključnega pomena izbrati živila, ki so lahka, hranljiva in enostavna za pripravo. Energijska gostota in dolg rok trajanja sta dva pomembna faktorja.

 • Instant obroki: Obstajajo številni instant obroki, posebej zasnovani za pohodnike, ki zahtevajo le dodajanje vroče vode.
 • Visokoenergetska živila: Oreščki, suho sadje, čokolada in energijske ploščice so odlični za hitro energijo. So lahka in imajo visoko kalorično vrednost.
 • Pripravljena živila: Tunina ali piščanec v pločevinkah, instant riž ali testenine ter juhe v vrečkah so lahko prebavljiva in hranljiva živila, ki se jih enostavno pripravi.
 • Osnovna živila: Surova živila, kot so riž, testenine in različne mešanice začimb, lahko dodajo raznolikost obrokom, vendar lahko zahtevajo daljši čas kuhanja.

Pri načrtovanju hrane za treking potovanje je pomembno upoštevati vaše dnevne kalorične potrebe, saj se te povečajo z dodatnim fizičnim naporom. Prav tako je modro razmisliti o večnamenski uporabi določenih živil, na primer uporaba instant juhe kot omake za testenine ali riž, da prihranite na teži in prostoru. Pripravite vnaprej razporejene obroke, da zmanjšate količino odpadkov in lažje upravljate z zalogami med pohodom.

4. Osebna higiena in prva pomoč

Higienski pripomočki: Minimalistični seznam za osebno higieno

Pri dolgotrajnih potovanjih z nahrbtnikom je ključnega pomena vzdrževanje osnovne osebne higiene, kljub omejenemu prostoru in teži. Izbor pravih izdelkov lahko pomembno vpliva na vaše počutje in zdravje med potovanjem.

 • Zobna higiena: Zložljiva zobna ščetka in majhna tuba zobne paste.
 • Prhanje: Biološko razgradljivo milo, ki ga lahko uporabljate tako za telo kot za lase, ali posebni čistilni robčki, ki ne zahtevajo izpiranja.
 • Dezodorant: Majhen roll-on ali naravni kristalni dezodorant, ki zavzame manj prostora.
 • Toaletni papir ali mokri robčki: Pakirajte v vodotesni vrečki, da ostanejo suhi.
 • Brivska oprema: Če je potrebna, majhen prenosni brivnik.
 • Ročno razkužilo: Za čiščenje rok brez uporabe vode.

Izbira večnamenskih izdelkov lahko znatno zmanjša težo in prostor, potreben za higienske pripomočke. Vedno upoštevajte okoljske smernice in izbirajte izdelke, ki so prijazni do okolja.

Komplet prve pomoči: Esencialna vsebina in personalizacija

Komplet prve pomoči je nujen za vsako treking potovanje, saj omogoča osnovno zdravstveno oskrbo v primeru manjših poškodb ali zdravstvenih težav.

 • Osnovni materiali za oskrbo ran: Sterilne gaze, obliži različnih velikosti, antiseptične robčke za čiščenje ran in mikroporozni trak.
 • Zdravila: Bolečinska zdravila, kot so ibuprofen ali acetaminophen, antihistaminiki za alergijske reakcije in tablete proti driski.
 • Orodja: Pinceta za odstranjevanje tujkov (npr. trnov), škarje za rezanje obvez in varnostne sponke.
 • Zaščitna oprema: Rokavice za enkratno uporabo in termalna odeja za ohranjanje telesne temperature.
 • Posebna zdravila: Če jemljete posebna zdravila ali imate specifične zdravstvene potrebe, ne pozabite vključiti zadostnih zalog za celotno trajanje potovanja.

Komplet prve pomoči naj bo vedno dostopen in shranjen v vodotesni vrečki, da ostane suh in čist. Prilagoditev kompletu glede na dolžino potovanja, destinacijo in vaše osebne zdravstvene potrebe je ključna. Pred odhodom na pot preverite vsebino in zagotovite, da ni ničesar poteklo ali poškodovano.

5. Tehnologija in orodja

Navigacijske naprave: GPS naprave in tradicionalni zemljevidi

V dobi tehnologije so navigacijske naprave postale skoraj nepogrešljiv del opreme za backpackerje. Vendar je pomembno razumeti prednosti in slabosti različnih možnosti, da lahko izberete najprimernejše orodje za svoje potovanje.

 • GPS naprave:
  • Prednosti:
   • Natančnost in zanesljivost pri določanju lokacije.
   • Možnost shranjevanja več zemljevidov in rut, kar je še posebej uporabno na neznanih ali zapletenih terenih.
   • Nekateri modeli vključujejo dodatne funkcije, kot so barometrični višinomeri, kompasi in vremenska napoved.
  • Slabosti:
   • Odvisnost od baterij ali električne energije.
   • V nekaterih oddaljenih ali gorskih območjih lahko signal GPS naprave oslabi.
   • Višji stroški nakupa in vzdrževanja.
 • Tradicionalni zemljevidi:
  • Prednosti:
   • Neodvisnost od električne energije.
   • Razvijanje in izboljšanje orientacijskih sposobnosti.
   • Učinkoviti v kombinaciji s kompasom za natančno navigacijo.
  • Slabosti:
   • Zahtevajo več znanja in izkušenj za učinkovito uporabo.
   • Manj praktični v slabem vremenu ali ponoči brez ustrezne svetlobe.

Za najboljšo pripravljenost priporočamo kombiniranje obeh metod. GPS naprava za vsakodnevno navigacijo in tradicionalni zemljevid kot zanesljiv rezervni načrt.

Multifunkcijska orodja: Švicarski noži in večnamenska orodja

Multifunkcijska orodja so izjemno uporabna za različne situacije, ki se pojavijo na potovanjih.

 • Prednosti:
  • Kompaktnost in večfunkcionalnost orodij omogočata prihranek prostora in teže v nahrbtniku.
  • Orodja, kot so klešče, škarje, žaga, izvijači in odpirači, so uporabna za popravila opreme, pripravo hrane ali celo prvo pomoč.
  • Švicarski noži in podobna orodja so zgrajena, da trajajo in so običajno izredno robustna.
 • Nasveti za izbor:
  • Izberite orodje, ki ponuja funkcije, ki jih najverjetneje potrebujete. Preveč funkcij lahko pomeni nepotrebno težo.
  • Preverite, ali je orodje izdelano iz visokokakovostnih materialov in ali ponuja dobro ergonomijo za uporabo.

Ne glede na to, ali gre za dnevno popravilo opreme ali nepričakovano situacijo, multifunkcijska orodja zagotavljajo, da ste pripravljeni na širok spekter izzivov na poti. Njihova univerzalnost jih dela nepogrešljive v nahrbtniku vsakega pustolovca.

6. Nasveti za učinkovito pakiranje

Tehnike zlaganja: Metode za maksimalno izrabo prostora v nahrbtniku

Učinkovito pakiranje je ključnega pomena za povečanje prostora in zmanjšanje teže nahrbtnika. Uporaba naslednjih tehnik zlaganja lahko pomaga optimalno izkoristiti vsak kvadratni centimeter vašega nahrbtnika:

 • Rola tehnika: Oblačila zvijte namesto zlaganja. To ne samo da prihrani prostor, ampak tudi zmanjša gubanje.
 • Uporaba pakirnih kock: Pakirne kocke so odlične za organizacijo in lahko pomagajo stisniti oblačila in druge predmete, da zasedejo manj prostora.
 • Polnjenje praznin: Izpolnite prazne prostore, kot so notranjost čevljev, s predmeti, kot so nogavice, spodnje perilo ali elektronika.
 • Layer stacking: Razporedite težje predmete na dno nahrbtnika in lahkejše predmete na vrh, kar bo izboljšalo težišče in udobje med nošenjem.

Izbor večnamenske opreme: Kako izbrati izdelke, ki služijo več namenom

Izbira večnamenske opreme je še en način, kako zmanjšati količino prtljage in povečati funkcionalnost vsakega kosu opreme:

 • Oblačila: Izberite oblačila, ki so primerna za več vremenskih razmer in situacij, kot so zip-off hlače, ki se lahko spremenijo v kratke hlače, ali jakne, ki se spremenijo v vzglavnike.
 • Kuhinjska oprema: Izberite posodo, ki lahko služi kot kuhalnik in jedilni pribor, ki vključuje več funkcij, kot je spork (žlica in vilica v enem).
 • Orodja: Multifunkcijsko orodje ali švicarski nož lahko nadomesti več posameznih orodij, kot so odpirači, škarje, žage in izvijači.
 • Nahrbtnik: Nekateri nahrbtniki imajo snemljive dele, ki se lahko uporabljajo kot dnevni nahrbtniki ali pasne torbice, kar je idealno za krajše izlete, ko osnovni nahrbtnik ostane v kampu ali hostlu.

Ko pakirate, se vedno sprašujte, ali je vsak predmet, ki ga vključite, res nujno potreben in ali ima več funkcij. Preudarno izbiranje in pakiranje lahko znatno olajša vaše potovanje in izboljša vašo splošno pustolovsko izkušnjo.

Zaključek

Treking je avantura, ki zahteva več kot le dobro kondicijo in željo po raziskovanju. Pravilna priprava, oprema in organizacija so ključni za zagotavljanje varne, udobne in nepozabne izkušnje. Od izbire pravega nahrbtnika in spalne opreme do večnamenskih orodij in tehnik kompaktnega pakiranja – vsak element igra pomembno vlogo v vaši pustolovščini.

 • Nahrbtnik in spalna oprema: Zagotovite si nahrbtnik, ki ustreza dolžini in vrsti vašega potovanja, ter spalno vrečo in podlogo, ki bosta zagotovili toploto in udobje v različnih vremenskih razmerah.
 • Oblačila in obutev: Izberite večplastna oblačila in ustrezno obutev, ki bodo zagotovila udobje in zaščito ne glede na vremenske razmere.
 • Kuhinjska oprema in hrana: Minimalizirajte težo in prostor s pametnim izborom večnamenske kuhinjske opreme in energijsko bogate hrane.
 • Osebna higiena in prva pomoč: Ohranite osnovno higieno z minimalističnim kompletom za higieno in vedno imejte pripravljen komplet prve pomoči za nujne primere.
 • Tehnologija in orodja: Uporabite kombinacijo GPS naprav in tradicionalnih zemljevidov za navigacijo ter ne pozabite na multifunkcijsko orodje, ki vam lahko pomaga v številnih situacijah.

Ne glede na to, ali ste izkušen pustolovec ali se pripravljate na svoje prvo backpacking potovanje, je ključno, da ste dobro pripravljeni. Obiščite našo trgovino ali spletno stran, kjer lahko najdete širok izbor opreme, ki vam bo pomagala pripraviti se na vaše naslednje avanture. Naši strokovnjaki so vedno na voljo, da vam z nasveti pomagajo izbrati najprimernejšo opremo za vaše potrebe in zagotoviti, da bo vaša naslednja avantura varna, udobna in nepozabna. Dobrodošli pri nas – vašem partnerju za pustolovščine na prostem!

Kontrolni seznam za pakiranje

Ta kontrolni seznam je zasnovan tako, da vam pomaga pri pakiranju za vaše treking potovanje. Tiskajte ga in ga uporabite kot vodič, da ne pozabite na pomembne stvari, ki jih boste potrebovali na poti.

Osnovna oprema

 • Nahrbtnik (primerno velikost in težo za dolžino potovanja)
 • Spalna vreča (primerna za vremenske pogoje)
 • Spalna podloga
 • Lahka šotorska oprema (če je potrebna)

Oblačila in obutev

 • Pohodniški čevlji ali gojzarji
 • Sandali ali lahka obutev za v tabor
 • Vodoodporna jakna
 • Flis ali puhovka
 • Več funkcijskih oblačil (npr. zip-off hlače)
 • Dovolj spodnjega perila in nogavic
 • Kapa, rokavice, šal (glede na sezono)

Kuhinjska oprema in hrana

 • Prenosni gorilnik in gorivo
 • Lahka posoda in pribor
 • Biološko razgradljivo milo in goba
 • Hrana za celotno trajanje potovanja
 • Vodni filter ali prečiščevalne tablete

Osebna higiena in prva pomoč

 • Komplet prve pomoči
 • Osebni higienski izdelki (zobna ščetka, pasta, biološko razgradljivo milo, itd.)
 • Zaščita proti soncu (sončna krema, balzam za ustnice z UV zaščito)
 • Sredstvo proti insektom
 • Zdravila (osebna zdravila, protibolečinska, antihistaminiki)

Tehnologija in orodja

 • GPS naprava ali pametni telefon z GPS funkcijo
 • Tradicionalni zemljevid in kompas
 • Večnamensko orodje ali švicarski nož
 • Prenosna baterija ali solarni polnilec
 • Svetilka ali čelna svetilka z dodatnimi baterijami

Dodatna oprema

 • Potovalni dnevnik in pisalo
 • Knjiga ali e-bralnik za prosti čas
 • Lahka stol ali podloga za sedenje
 • Fotoaparat ali akcijska kamera

Seznam opreme za potovanja

Prenesite celotno pdf datoteko

Preverite vsako postavko, ko jo dodate v svoj nahrbtnik. Upoštevajte, da je morda potrebno prilagoditi seznam glede na specifike vaše destinacije, trajanje potovanja in osebne potrebe. Srečno pakiranje in varno pot!

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico