Izbira-turnih-smuči
CategoriesTurno smučanje Movement

Smuči za turno smučanje – Kakšne in kako dolge turne smuči izbrati

Turne smuči so v zadnjih letih doživele pravi razcvet priljubljenosti. Ljubitelji gora in smučanja so odkrili čar in svobodo, ki ju prinaša vzpon na vrh po lastnih močeh in spust po nedotaknjenih snežnih pobočjih, daleč stran od gneče urejenih smučišč. Ta način smučanje ponuja globlji stik z naravo in telesno aktivnost, hkrati pa omogoča dostop do neokrnjenih smučarskih terenov, ki so pogosto nedostopni z žičnico.

Izbira prave dolžine turnih smuči je ključnega pomena za optimalno izkušnjo turnega smučanja. Dolžina smuči vpliva na njihovo obnašanje pri vzponu, njihovo stabilnost pri spustu, njihovo sposobnost plavanja po pršiču in njihovo agilnost v tehnično zahtevnih razmerah. Prekratke smuči lahko otežijo vzpon in zmanjšajo stabilnost pri večjih hitrostih, medtem ko lahko predolge smuči otežijo manevriranje in nadzor, zlasti v zahtevnem terenu. Poleg tega nepravilno izbrane smuči lahko povečajo tveganje za poškodbe in zmanjšajo užitek pri smučanju.

V tem članku bomo raziskali ključne dejavnike, ki jih morate upoštevati pri izbiri dolžine vaših turnih smuči, ter ponudili nasvete, kako najti pravo ravnovesje med dolžino, širino in obliko smuči in vašimi individualnimi potrebami. Cilj je, da vas oborožimo z znanjem, s katerim boste lahko izbrali smuči, ki vam bodo omogočale varno in uživaško turnosmučarsko izkušnjo.

Značilnosti in karakteristike turnih smuči

Turne smuči so zasnovane tako, da omogočajo smučarjem vzpon po snegu brez potrebe po uporabi žičniških naprav. Značilna lastnost turnih smuči je njihova sposobnost pritrditve posebnih vezi, ki smučarjem omogočajo, da med vzponom dvigajo pete, medtem ko so prsti fiksirani. Na spustu pa se vezi zaklenejo in delujejo podobno kot tradicionalne alpske vezi. Na smuči se za vzpon običajno namesti tudi posebne “kože”, ki preprečujejo drsenje smuči nazaj in pomagajo pri vzpenjanju.

Turne smuči so prilagojene za lažje nošenje in hojo, a hkrati dovolj stabilne za spust po različnih vrstah terena. Namenjene so vsem, ki iščejo avanturo izven urejenih smučišč in želijo kombinirati smučanje z alpinizmom ali pohodništvom.

Razlike med turnimi smučmi in alpskimi smučmi:

 • Teža: Turne smuči so običajno lažje od alpskih smuči, da zmanjšajo obremenitev med vzponom. Lahkotnost materialov in konstrukcije je ključnega pomena predvsem pri daljših turah.
 • Vezi: Vezi za turne smuči so prilagodljive in omogočajo smučarjem, da dvignejo pete pri hoji navkreber, kar ni možno z običajnimi alpskimi vezi, ki smučarjeve čevlje fiksno držijo na smučeh.
 • Geometrija: Turne smuči so pogosto širše, da omogočajo več plovnosti po globokem snegu, kar je še posebej pomembno pri smučanju v globokem pršiču izven urejenih prog. Za smučanje grap se nasprotno uporabljajo krajše, ožje in bolj ravne smuči. Pogosta izbira so kompromisi.
 • Vzdržljivost: Čeprav so lažje, so turne smuči zasnovane tako, da vzdržijo težke razmere, kot so ledeniki, skala in ledeni deli, ki so pogosti v visokogorju.
 • Fleksibilnost: Turne smuči so običajno zasnovane tako, da so bolj fleksibilne v primerjavi z alpskimi smučmi, kar po eni strani omogoča lažje premikanje v različnih snežnih pogojih in na različnih tipih terena, po drugi pa je razlog za to v nižji teži, ki če jo želijo proizvajalci doseči za sabo potegne konstrukcijo.

Kljub tem razlikam se proizvajalci nenehno trudijo razvijati smuči, ki bodo združevale najboljše lastnosti obeh vrst, s ciljem zagotavljanja optimalne zmogljivosti tako pri vzponu kot spustu.

Dejavniki, ki vplivajo na izbiro dolžine turnih smuči

Telesna višina in teža smučarja: Dolžina turnih smuči je tesno povezana s telesno višino in težo smučarja. Višji in težji smučarji bodo običajno potrebovali daljše smuči, da zagotovijo ustrezno podporo in stabilnost. Smuči, ki so optimalno prilagojene telesni višini in teži, zagotavljajo boljši nadzor, lažje zavijanje in večji nosilnosti na mehkem snegu. Praviloma naj bi se smučarji držali smuči, katerih dolžina sega nekje od brade do čez vrh glave, odvisno od njihove teže in smučarskih prednostih.

Smučarske sposobnosti in izkušnje: Začetniki se pogosto počutijo bolj udobno na krajših smučeh, ki so lažje vodljive in manevrirne, kar lahko olajša učenje in poveča samozavest. Izkušeni smučarji lahko raje izberejo daljše smuči, ki ponujajo večjo stabilnost pri višji hitrosti pri spustu. Bolj kot so smučarji vešči, večji poudarek lahko dajo na zmogljivost smuči v hitrih in zahtevnih razmerah, kar običajno pomeni izbiro daljših smuči.

Teren (strmine, vrsta snega, ozkost poti): Na izbiro dolžine smuči lahko vpliva tudi teren, po katerem nameravate smučati. Za ozke poti in gozdne predele so primernejše krajše smuči, ki omogočajo hitrejše zavijanje in boljši nadzor. Pri spustih po strmejših pobočjih ali v globokem snegu pa so lahko prednost daljše smuči, ki zagotavljajo večjo stabilnost in nosilnost.

Preferenca stabilnosti proti manevriranju: Osebne preference igrajo pomembno vlogo pri izbiri dolžine smuči. Nekateri smučarji dajejo prednost stabilnosti in hitrosti, ki jo ponujajo daljše smuči, medtem ko drugi raje izberejo manevrirnost in agilnost krajših smuči. Stabilnost je še posebej pomembna pri visokih hitrostih in na tehnično zahtevnih spustih, medtem ko manevrirnost pride do izraza pri zavijanju in spretnostnem premagovanju ovir.

Ko upoštevate te dejavnike, se lahko odločite za smuči, ki bodo najbolj ustrezale vašim potrebam in stilu smučanja. Vedno pa je priporočljivo preizkusiti različne dolžine smuči, če je to mogoče, da ugotovite, pri kateri se najbolje počutite.

Priporočila za izbiro dolžine turnih smuči

Začetniki vs. izkušeni smučarji:

 • Začetniki: Priporočljivo je, da izberejo smuči, ki so nekoliko krajše ali v višini smučarjevega nosu. To bo olajšalo učenje osnov smučanja, saj so krajše smuči lažje za nadzorovati in manevrirati.
 • Izkušeni smučarji: Lahko si privoščijo daljše smuči, ki sežejo od čela do nekaj centimetrov nad vrhom glave. Daljše smuči omogočajo boljšo stabilnost pri višjih hitrostih in so običajno boljše pri vzdrževanju smeri skozi težji sneg in na strmih pobočjih.

Višji/smuk in nižji/vzpon orientirani smučarji:

 • Smuk orientirani smučarji: Tisti, ki imajo raje hitrost in daljše, neprekinjene spuste, bi morali razmisliti o daljših smučeh, ki zagotavljajo večjo stabilnost in hitrost na odprtih pobočjih.
 • Vzpon orientirani smučarji: Če je poudarek na vzponu, na primer pri smučarjih, ki iščejo bolj fitnes orientirano izkušnjo ali ki se ukvarjajo s turnim smučanjem predvsem kot sredstvom za dostop do oddaljenih področij, lahko raje izberejo nekoliko krajše smuči, ki olajšajo vzpone in zavijanje v tesnih prostorih.

Kompromisi pri izbiri dolžine:

 • Vsestranski smučarji: Smučarji, ki želijo uravnotežiti med vzponom in smukom, naj iščejo “zlati sredini” – to so smuči, katerih dolžina je nekje vmes med višino brade in vrhom glave.
 • Različni snežni pogoji: Pri smučanju v različnih snežnih razmerah je pomembno najti smuči, ki bodo dobro delovale tako na trših podlagah kot v globokem snegu. To pogosto pomeni iskanje kompromisa med dolžino in širino smuči.
 • Osebna preferenca: Končna izbira bi morala odražati osebne preference smučarja glede občutka na smučeh in želenega sloga smučanja.

V vsakem primeru je ključno, da smučarji upoštevajo svoje sposobnosti, smučarske cilje in najpogostejše razmere, v katerih bodo smučali. Kot pri mnogih drugih vidikih opreme za zunanje aktivnosti je lahko tudi najem različnih dolžin smuči koristen, preden se opravi končni nakup.

Specifični nasveti za različne tipe turnih smučarjev

Rekreativni smučarji vs. “pro” smučarji:

 • Rekreativni smučarji: Običajno se jim priporoča nekoliko krajše in lažje smuči, saj bodo lažje upravljali z manjšo maso smuči. To jim omogoča večjo agilnost in lažje vzpenjanje.
 • Zahtevnejši smučarji: Praviloma bodo potrebovali daljše in močnejše smuči, ki lahko podprejo dodatno težo. To pomeni, da bodo smuči imeli večjo nosilnost, kar je pomembno tako pri vzponu kot pri spustu.

Smučarji, ki iščejo hitrost, proti tistim, ki iščejo nadzor:

 • Hitrostni smučarji: Če je cilj doseči maksimalno hitrost, se bodo ti smučarji nagibali k daljšim smučem, ki nudijo večjo stabilnost in boljši oprijem pri visokih hitrostih.
 • Nadzorni smučarji: Za smučarje, ki iščejo predvsem nadzor in natančno manevriranje, so primernejše krajše smuči, ki omogočajo lažje zavijanje in boljši odziv na hitre spremembe smeri.

Vpliv tehnologije in oblikovanja smuči na izbiro dolžine:

 • Rockered profil: Smuči z rockered profilom (dvignjeni konci) lahko smučarjem omogočajo, da izberejo nekoliko daljše smuči, saj rockered konci olajšajo zavijanje. To lahko pomeni, da lahko tudi manj izkušeni smučarji uživajo v prednostih daljših smuči.
 • Materiali in konstrukcija: Z napredkom v tehnologiji smuči, kjer lahki materiali ne žrtvujejo moči ali zmogljivosti, lahko smučarji izberejo daljše smuči, ne da bi to vplivalo na utrujenost ali manevriranje.
 • Širina smuči: Širše smuči nudijo boljšo plovnost v globokem snegu, kar lahko vpliva na izbiro dolžine. V globokem snegu so daljše in širše smuči običajno boljša izbira, v tršem snegu ali za turne smučarje, ki večinoma smučajo na trdih podlagah, pa bodo morda bolje delovale ozke smuči.

Za vsak tip smučarja je pomembno, da upošteva kako tehnologija in oblikovanje smuči vplivata na zmogljivost in seveda kako to vpliva na njihovo osebno izkušnjo. Spet je poudarek na preizkušanju opreme in osebnih preferencah, saj je idealna dolžina smuči pogosto odvisna od kombinacije smučarjeve teže, višine, smučarskega sloga in pogojev, v katerih smučajo.

Prilagoditev izbire turnih smuči zaradi razmer

Smučanje v globokem snegu:

 • Dolžina: V globokem snegu so prednost daljše smuči, ki zagotavljajo boljšo plovnost in omogočajo smučarju, da ostane na površju snega. To lahko pomeni izbiro smuči, ki so daljše od standardnih priporočil.
 • Širina: Širše smuči so tudi ključne pri smučanju v pršiču, saj pomagajo smučarju, da se ne ugreza preveč v sneg.
 • Profil: Rocker profil je priporočljiv, saj njegovi dvignjeni konci omogočajo lažje plavanje po snegu in zahtevajo manj napora pri zavijanju.

Smučanje po trdih in zaledenelih površinah:

 • Dolžina: Na trdih in zaledenelih podlagah so lahko krajše smuči boljše za nadzor in agilnost, kar omogoča lažje zavijanje in boljši oprijem na podlago.
 • Širina: Ozke smuči se bolje zarežejo v trdo podlago, kar izboljša oprijem in omogoča bolj precizen prenos moči pri zavijanju.
 • Profil: Manjši rocker ali celo tradicionalni camber profil bo zagotovil večji stik s snegom vzdolž celotne dolžine smuči, kar je ključno za nadzor na zaledenelih pobočjih.

Turne-smuči---rocker-in-camber

Smučanje v ozkih koridorjih in med drevesi:

 • Dolžina: V ozkih koridorjih in med drevesi so krajše smuči bistveno bolj maneverske. To omogoča hitre reakcije in spreminjanje smeri brez veliko napora.
 • Širina: V teh pogojih širina ni tako pomembna kot agilnost, zato lahko smučar izbere širino glede na druge pogoje smučanja, kot so sneg in osebne preference.
 • Profil: Smuči s kombinacijo rocker in camber profila lahko nudijo dobro ravnotežje med plavanjem v mehkejšem snegu, ki ga lahko najdemo v gozdu, in hkrati ohranjajo oprijem, ko je to potrebno.

Pri izbiri smuči za določene razmere je vedno pametno razmisliti o tem, kako pogosto boste smučali v teh specifičnih razmerah. Če so to izjeme in ne pravilo, je morda smiselno izbrati bolj vsestranske smuči, ki so dobre v širokem spektru pogojev, namesto da bi se specializirali samo za eno vrsto terena.

Izbor prave dolžine turnih smuči

Dolžina smuči ni povezana s spolom. Spol ima vlogo le pri upogibu smuči, ki se mora ujemati s težo smučarja pri določeni višini. Tudi pozicija vezi na smučeh je različna za moške in ženske turne smuči.

Poglejmo osnovne smernice za dolžino smuči glede na stopnjo sposobnosti smučarjev. Upoštevajte, da se smuči vedno prodajajo v centimetrih.

Iztočnice glede na znanje:

 • Začetniki: Višina minus 10-15 cm
 • Napredni: Višina minus 5-10 cm
 • Strokovnjaki: Višina smučarja ali do 5 cm daljše

Ne smemo pozabiti, da manjkata dva ključna dejavnika;

isti smučar si ne bi nujno želel ali potreboval smuči enake dolžine za turno smučanje kot za carving smučanje.

Teža smučarja ni nujno dejavnik pri dolžini smuči.

Na splošno se to lahko reši z izbiro smuči z višjo stopnjo upogiba.

Tukaj je smernica za dolžino turnih smuči za odrasle, ki temelji samo na višini:

Višina smučarja (cm) Dolžina smuči (cm)
150-160 145-155
160-170 150-165
170-180 165-175
180-190 175-185

Dolžina smuči za otroke

Določanje pravilne dolžine otroških smuči je še manj določeno, kot pri odraslih. Starost je lahko le smernica, saj otroci rastejo z zelo različnimi hitrostmi in tudi stopnje sposobnosti so izjemno različne.

Kljub temu obstaja nekaj nasvetov, na katere se lahko ozremo.

Otroške smuči so namenjene otrokom, katerih višina je največ 155 cm. Nad to višino bi  verjetno potrebovali odrasle smuči.
Otroci običajno potrebujejo nove smuči vsako leto ali dve. Če je realno, je lahko dobra ideja nakup smuči na zgornjem koncu priporočenega območja. Sprva se bo morda treba navajati dlje časa, vendar bo otrok morda lahko uporabljal smuči naslednjo sezono še toliko lažje.
Vedno se spomnite, da se otroci še učijo in zato potrebujejo pravo opremo v pravih velikostih, da se razvijejo dobra smučarska tehnika in navade, ki jih bodo imeli potem vse življenje.
Tukaj je bolj obsežna tabela, ki kaže, kako se lahko določi dolžina otroških smuči:

Priporočena dolžina smuči za otroke

Višina (cm)  Starost  Stopnja spretnosti  Priporočilo za dolžino smuči
Do 115 cm 6  začetnik  višina do pazduhe/rame
Do 135 cm 9  začetnik/precej dober  višina do brade/nosa
Do 155 cm 12  začetnik/precej dober  višina do nosa/čela

Preizkušanje smuči in osebno svetovanje

Pomen testiranja smuči pred nakupom:

 • Osebne preference: Vsak smučar ima svoj edinstven stil in preference, ki jih je mogoče najbolje oceniti z neposrednim preizkušanjem različnih modelov smuči.
 • Občutek smuči: Testiranje smuči omogoča smučarjem, da začutijo razlike v obnašanju smuči, kot so upravljivost, stabilnost in odzivnost.
 • Različni pogoji: Preizkus smuči v različnih snežnih razmerah lahko pomaga oceniti njihovo vsestranskost in učinkovitost v različnih situacijah.
 • Prilagajanje nastavitev: Med testiranjem lahko smučarji ugotovijo, ali potrebujejo prilagoditve, kot so drugačne vezi ali nastavitve, ki bodo smuči prilagodile njihovi tehniki in telesnim značilnostim.

Iskanje pomoči pri lokalnih strokovnjakih in trgovinah:

 • Strokovno znanje: Lokalni prodajalci in serviserji smuči imajo pogosto obsežno znanje o različnih modelih in kako se ti obnesejo na lokalnih smučiščih.
 • Prilagoditev opreme: Strokovnjaki v trgovini lahko pomagajo prilagoditi smuči, vezi in čevlje za optimalno izkušnjo.
 • Demo dnevi: Mnoge trgovine in smučišča ponujajo demonstracijske dneve, kjer lahko smučarji preizkusijo različne modele smuči v realnih razmerah.
 • Strokovne delavnice: Nekatere trgovine organizirajo delavnice, kjer učijo o pomembnosti dolžine smuči, širine, profila in drugih značilnosti, kar lahko smučarjem pomaga pri informirani izbiri.

Nakup smuči je pomembna investicija, zato je vredno vložiti čas v preizkušanje in posvetovanje s strokovnjaki, da se najdejo smuči, ki najbolje ustrezajo posameznikovemu smučarskemu slogu in razmeram, v katerih bo največ smučal.

Povzetek in zaključek

Izbira pravih turnih smuči je ključnega pomena ne le za maksimalno uživanje v smučanju izven urejenih smučišč temveč tudi za zanesljivost in varnost. Ključne točke pri izbiri dolžine smuči vključujejo upoštevanje lastne telesne višine in teže, smučarskih sposobnosti, terena, na katerem se najpogosteje smuča, in osebnih preferenc glede stabilnosti in manevrirnosti. Dolge turne smuči praviloma ponujajo večjo stabilnost pri visoki hitrosti in boljšo plovnost v globokem snegu, medtem ko so krajše turne smuči lažje za manevriranje in boljše za tehnično smučanje v ozkih prostorih.

Bralcem priporočamo, da se pred nakupom temeljito informirajo in po možnosti preizkusijo različne modele. Lokalni strokovnjaki in trgovci z opremo so neprecenljivi viri informacij in lahko ponudijo osebno svetovanje ter pomagajo pri prilagajanju opreme. Prav tako je pomembno poudariti, da morajo smuči zagotavljati ne samo užitek, ampak tudi varnost in udobje pri smučanju. Turno smučanje lahko predstavlja različne izzive, zato je nujno, da so smučarji ustrezno opremljeni, da se lahko spopadejo s spremenljivimi razmerami na gori.

V končni fazi je najboljša izbira smuči tista, ki najbolje ustreza individualnim potrebam smučarja, in je rezultat skrbnega raziskovanja in preizkušanja. Zato vzemite si čas, preučite možnosti, posvetujte se s strokovnjaki in najdite tiste turne smuči, ki vam bodo služile kot zanesljivi partnerji na vaših smučarskih avanturah.

 

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico