oprema za kampiranje
CategoriesAlpinizem Spalne vreče Nahrbtnik Oblačila Čevlji Vaude Ekologija

Vaude – Oblačila in oprema za kolesarjenje, kampiranje in pohodništvo

Vaude, uveljavljena nemška blagovna znamka, je v svetu zunanje opreme sinonim za trajnost, kakovost in inovacije. Ustanovljena leta 1974 v mestecu Tettnang, v bližini Bodenskega jezera, se je podjetje hitro uveljavilo kot pionir na področju gorske in kolesarske opreme. Ustanovitelj Albrecht von Dewitz je bil vodiln po načelu, da mora biti oprema, ki jo uporabljajo ljubitelji narave, ne samo funkcionalna in robustna, ampak tudi proizvedena na okolju prijazen način.

Od svojih skromnih začetkov je Vaude ohranil svojo strast do gora, narave in avantur na prostem, obenem pa je postavil zavezanost k trajnosti v središče svoje poslovne filozofije. Podjetje je postalo znano po svojem pristopu k celoviti odgovornosti – od ekološkega oblikovanja izdelkov, uporabe trajnostnih materialov, do poštenih delovnih razmer v svojih proizvodnih obratih.

V misiji Vaude je jasno izražen cilj, da postanejo najbolj okolju prijazna blagovna znamka za outdoor opremo na svetu, kar dokazujejo z nenehnimi inovacijami na področju trajnostne proizvodnje in transparentnosti v svojih dobavnih verigah. S svojo zavezo k zaščiti okolja in podpori pravični proizvodnji, Vaude ne le da postavlja standarde v industriji, ampak tudi aktivno vpliva na zavest in vedenje potrošnikov.

Skozi leta je Vaude prejel številne nagrade in priznanja, ki potrjujejo njihovo vodilno vlogo in zavezanost trajnosti, med drugim tudi prestižno nagrado Nemškega zveznega okoljskega znaka “Blauer Engel” za nekatere svoje izdelke. Z jasno usmeritvijo v prihodnost, Vaude nadaljuje z razvojem inovativnih in trajnostno usmerjenih rešitev, ki ne samo izboljšujejo izkušnjo na prostem, temveč tudi varujejo naravni svet, ki ga tako strastno raziskujejo.

Zgodovina in razvoj blagovne znamke Vaude

Od svoje ustanovitve leta 1974 je Vaude doživel impresiven razvoj, ki ga je iz majhnega družinskega podjetja pripeljal do enega izmed vodilnih proizvajalcev outdoor opreme na svetu. Zgodovina in rast Vaude sta tesno prepleteni s kontinuiranimi prizadevanji za inovacije, trajnost in družbeno odgovornost.

Ustanovitev in zgodnji leti

Albrecht von Dewitz, navdušen alpinist in avanturist, je ustanovil Vaude v mestecu Tettnang v Nemčiji. Podjetje je ime dobilo po njegovih začetnicah (V.D.). Z začetkom s proizvodnjo nahrbtnikov, je podjetje hitro razširilo svojo ponudbo na šotore, spalne vreče in ostalo opremo za kampiranje in alpinizem.

Ključni mejniki

 • 1980-ta leta: Razširitev na kolesarski trg z uvedbo kolesarske opreme, kar je Vaude postavilo kot vsestranskega proizvajalca outdoor opreme.
 • 1992: Uvedba Eco Collection, prve linije ekoloških izdelkov, ki je podjetju prinesla prepoznavnost kot pionirja na področju trajnostne proizvodnje.
 • 2000-ta leta: Vaude je postal eno prvih outdoor podjetij, ki je prejelo certifikat EMAS (Eco Management and Audit Scheme), ki potrjuje visoke standarde okoljskega upravljanja.
 • 2009: Uvedba programa “Green Shape”, ki zagotavlja, da so vsi Vaude izdelki funkcionalni, ekološki in izdelani pod poštenimi delovnimi pogoji.
 • 2015: Otvoritev “Vaude Academy” za trajnostno gospodarstvo, ki podpira širšo skupnost s strokovnim znanjem in izobraževanjem o trajnostnih praksah.

Razvoj logotipa in blagovne znamke

Logotip Vaude je doživel več preobrazb, ki odražajo evolucijo znamke in njene vrednote. Sprva osredotočen na prepoznavnost, se je logotip skozi leta razvil v simbol, ki združuje gorsko silhueto, predstavljajoč pustolovski duh znamke, z zeleno barvo, ki simbolizira njeno zavezanost okolju. Ta vizualna identiteta združuje dediščino blagovne znamke z njenimi sodobnimi vrednotami in cilji.

Vpliv na razvoj in rast

Vsak od teh mejnikov je bil ključen za postopno utrjevanje Vaude kot vodilne znamke na področju outdoor opreme. Njihova zaveza k inovacijam in trajnostni proizvodnji je pritegnila zvesto bazo strank, ki cenijo kakovost in okoljsko odgovornost. To je omogočilo Vaude, da ohrani svojo konkurenčnost in vodilno vlogo na trgu, kljub nenehno spreminjajočemu se okolju in vedno večjim zahtevam potrošnikov po trajnostnih izdelkih.

Vaude je skozi desetletja uspel ohraniti svoj pionirski duh in ga preoblikovati v trajnostno usmerjenost, kar mu omogoča, da ostaja na čelu inovacij v outdoor industriji. Razvoj logotipa in blagovne znamke skozi čas odraža to evolucijo in podčrtava njihovo posvečenost ne le izdelkom, ampak tudi planetu in ljudem, ki živijo na njem.

Filozofija in vrednote

Filozofija Vaude temelji na prepričanju, da je mogoče uspešno poslovanje združiti s skrbjo za okolje in družbeno odgovornostjo. Ta pristop je vgrajen v vse vidike delovanja podjetja, od razvoja izdelka do proizvodnje in distribucije. Osrednja vodila Vaude so trajnost, integriteta, inovativnost in spoštovanje do narave, ki skupaj oblikujejo jedro njihove poslovne in etične identitete.

Trajnost

Vaude si prizadeva za najvišjo možno raven trajnosti v vseh svojih procesih. To se kaže v njihovem nenehnem iskanju okolju prijaznejših materialov, izboljšanju učinkovitosti virov in zmanjševanju ogljičnega odtisa. Program “Green Shape” je primer njihovega zavezanosti k zagotavljanju, da so vsi izdelki proizvedeni po najstrožjih ekoloških in etičnih standardih.

Integriteta

Vaude z integriteto gradi odnose s svojimi zaposlenimi, partnerji in strankami. To pomeni transparentnost v njihovih poslovnih praksah, pošteno obravnavo vseh delavcev v dobavni verigi in odgovornost do svojih obljub o trajnosti. Njihova zavezanost integriteti pomaga graditi zaupanje blagovne znamke in krepi njihovo verodostojnost kot vodje na področju trajnostne outdoor opreme.

Inovativnost

Inovativnost pri Vaude ni omejena samo na razvoj novih izdelkov. Podjetje neprestano išče nove načine za izboljšanje svojih trajnostnih praks, od recikliranja in ponovne uporabe materialov do razvoja novih, manj obremenjujočih tehnologij. Njihov inovativen pristop omogoča Vaude, da ostane korak pred konkurenco in postavlja nove standarde v industriji.

Spoštovanje narave

Ljubezen do narave je temelj vsega, kar počne Vaude. To spoštovanje se odraža ne samo v njihovih izdelkih, namenjenih raziskovanju divjine, ampak tudi v njihovem neomajnem zavzemanju za ohranjanje okolja. Vaude si prizadeva za minimalni vpliv na naravo s svojimi proizvodnimi procesi in spodbuja trajnostne prakse med svojimi strankami in skupnostmi.

Filozofija in vrednote Vaude niso le del njihove korporativne identitete, temveč se kažejo v vsakem izdelku, ki ga ustvarijo, in v vsaki odločitvi, ki jo sprejmejo. S svojo zavezanostjo trajnosti, integriteti, inovativnosti in spoštovanju do narave Vaude dokazuje, da je mogoče voditi uspešno globalno podjetje, hkrati pa ohranjati etične standarde in pozitivno vplivati na svet.

Vaude in trajnostne iniciative

Vaude je zavezan k izvajanju trajnostnih iniciativ skozi celoten proces proizvodnje, od izbire materialov do končnega izdelka. To zavezanost k varovanju okolja podjetje dokazuje z različnimi projekti, partnerstvi, certifikati in nagradami, ki poudarjajo njihova prizadevanja za bolj trajnostno prihodnost.

Trajnostne iniciative v proizvodnji

 • Uporaba recikliranih in obnovljivih materialov: Vaude daje prednost materialom z nizkim okoljskim vplivom, vključno z recikliranim poliestrom in poliamidom, organskim bombažem in Tencelom.
 • PFC-free izdelki: Podjetje se je zavezalo k odstranitvi perfluoriranih spojin (PFC), ki so škodljive za okolje, iz vseh svojih izdelkov.
 • Zmanjšanje odpadkov in energije: Vaude sistematično zmanjšuje porabo vode, energije in kemikalij v svojih proizvodnih procesih ter spodbuja recikliranje odpadkov.

Konkretni projekti in partnerstva

 • MyClimate: Vaude sodeluje s to neprofitno organizacijo za kompenzacijo ogljičnega odtisa, z investicijami v projekte za zaščito podnebja po vsem svetu.
 • Fair Wear Foundation: Kot član te fundacije, Vaude zagotavlja, da se njegovi izdelki proizvajajo pod pravičnimi delovnimi pogoji.
 • Partnership for Sustainable Textiles: Vaude je aktiven član te pobude, ki si prizadeva za izboljšanje okoljskih in socialnih standardov v tekstilni in oblačilni industriji.

Certifikati in nagrade

 • Blauer Engel: Vaude je prejel to nemško okoljsko značko za številne svoje izdelke, ki izpolnjujejo visoke okoljske standarde.
 • Green Button: Ta državni tekstilni pečat potrjuje, da izdelki izpolnjujejo stroge trajnostne in socialne kriterije.
 • Outdoor Industry Award: Vaude je bil večkrat nagrajen na tem prestižnem tekmovanju za svoje inovacije v trajnostnem oblikovanju.

Vaudejeva zavezanost trajnostnim iniciativam ni le del njihove korporativne odgovornosti, ampak tudi ključni element njihove poslovne strategije in blagovne znamke. Z izvajanjem inovativnih praks, sodelovanjem v pomembnih partnerstvih in doseganjem priznanih certifikatov, Vaude dokazuje, da je možno uspešno poslovati, hkrati pa varovati naravne vire in izboljševati življenjske pogoje po vsem svetu.

izdelki Vaude

Izdelki Vaude

Pregled glavnih kategorij izdelkov, ki jih ponuja Vaude (npr. oblačila, oprema za kampiranje, nahrbtniki).

Vaude ponuja široko paleto visokokakovostnih izdelkov za ljubitelje zunanjih aktivnosti, ki so zasnovani z mislijo na trajnost in funkcionalnost. Glavne kategorije izdelkov vključujejo oblačila, opremo za kampiranje, nahrbtnike, in kolesarsko opremo, vsaka izmed njih pa je obogatena z inovativnimi tehnologijami in trajnostnimi materiali.

Oblačila

Vaude oblačila so namenjena vsem vrstam zunanjih aktivnosti, od pohodništva in kolesarjenja do smučanja in alpinizma. Uporabljajo visoko tehnološke, ekološke materiale, ki zagotavljajo optimalno zaščito pred vremenskimi vplivi, hkrati pa omogočajo koži, da diha. Izdelki so pogosto izdelani iz recikliranih materialov, oblačila pa so brez PFC-jev, kar pomeni, da so vodoodbojna brez uporabe škodljivih kemikalij.

Vaude

Oprema za kampiranje

Vaude proizvaja širok spekter opreme za kampiranje, vključno s šotori, spalnimi vrečami in podlogami. Šotori so zasnovani za minimalni vpliv na okolje, z uporabo lahkih, trpežnih in okolju prijaznih materialov. Njihovi šotori so znani po inovativnih značilnostih, kot so hitro postavljanje in zmanjševanje kondenzacije, ob tem pa so zelo trpežni in nudijo zaščito v različnih vremenskih razmerah.

Vaude nahrbtniki

Nahrbtniki

Nahrbtniki Vaude so prilagojeni različnim dejavnostim, od dnevnih izletov do večdnevnih trekingov. Izdelani so iz trajnostnih materialov, vključno z recikliranimi plastenkami, in so zasnovani za dolgo življenjsko dobo. Veliko modelov nahrbtnikov vključuje ergonomske značilnosti, kot so prilagodljivi hrbtiščni sistemi in prezračevalni pasovi, ki zagotavljajo udobje med nošenjem.

najboljši-nahrbtnik-za-nošenje-otroka

Kolesarska oprema

Za kolesarje Vaude ponuja oblačila, torbe in nahrbtnike, ki so prilagojeni potrebam mestnih kolesarjev in gorskih kolesarjev. Kolesarska oblačila zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi in so izdelana z odsevnimi elementi za večjo vidljivost. Kolesarske torbe in nahrbtniki so vodoodporni in izdelani iz trajnostnih materialov, oblikovani pa so za enostavno pritrditev na kolesa.

Flagship izdelki

 • Lizard Seamless 1-2 Person šotor: Ultralahki šotor, ki združuje inovativno brezšivno tehnologijo konstrukcije za izboljšano zaščito pred vremenskimi vplivi in zmanjšanje teže.
 • Green Core M’s jakna: Visokotehnološka, vsestranska jakna, izdelana iz 100% recikliranih materialov, z zamenljivimi komponentami za enostavno popravilo in dolgo življenjsko dobo.
 • Astral 20+5 nahrbtnik: Nahrbtnik, zasnovan za pohodnike, ki združuje trajnostne materiale z ergonomsko obliko, vključno s sistemom prezračevanja hrbta in prilagodljivo prostornino.

Vsak izdelek Vaude je dokaz podjetjeve zavezanosti k inovacijam in trajnosti, ki ne samo da izpolnjuje potrebe ljubiteljev zunanjih aktivnosti, temveč tudi pozitivno vpliva na okolje.

*Izdelki Vaude so dobavljivi tudi po naročilu, v roku desetih dni.

Zavezanost k skupnosti in družbena odgovornost

Vaudejeva zavezanost skupnosti in družbeni odgovornosti se odraža v široki paleti programov in iniciativ, ki ne samo da podpirajo trajnostni razvoj, temveč tudi aktivno prispevajo k izboljšanju skupnosti in okolja. To zavezanost uresničujejo s sodelovanjem tako z lokalnimi kot tudi globalnimi organizacijami.

Programi in Iniciative

 • Podpora lokalnim skupnostim: Vaude aktivno sodeluje v lokalnih projektih, ki spodbujajo socialno kohezijo in ekonomski razvoj. To vključuje sponzorstvo lokalnih športnih dogodkov, podporo izobraževalnim programom in sodelovanje z lokalnimi okoljevarstvenimi iniciativami.
 • Vaude Academy for Sustainable Business: Ta akademija ponuja izobraževanje in usposabljanje za podjetja in posameznike, ki želijo v svoje poslovne modele vključiti trajnostne prakse. Cilj je deliti znanje in spodbujati širjenje trajnostnega razvoja v gospodarstvu.
 • Sodelovanje z globalnimi organizacijami: Vaude sodeluje z mednarodnimi okoljevarstvenimi in socialnimi organizacijami, kot sta Fair Wear Foundation in MyClimate, kar pripomore k izboljšanju delovnih pogojev v tekstilni industriji in zmanjševanju ogljičnega odtisa.
 • Ohranjanje narave: Vaude podpira projekte za ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti, vključno z varovanjem ogroženih habitatov in spodbujanjem trajnostnega turizma.

Sodelovanje z Organizacijami

 • Partnership for Sustainable Textiles: S sodelovanjem v tej iniciativi Vaude prispeva k izboljšanju okoljskih in socialnih standardov v tekstilni industriji po vsem svetu.
 • European Outdoor Conservation Association (EOCA): Vaude je član te organizacije, ki financira projekte za ohranjanje narave in divjih živali, kar omogoča podjetju, da prispeva k globalnim prizadevanjem za ohranjanje okolja.

Družbena Odgovornost

 • Transparentnost in poštena trgovina: Vaude se zavzema za transparentnost v svoji dobavni verigi in zagotavlja, da so vsi izdelki proizvedeni v skladu z etičnimi standardi, kar vključuje poštene plače in delovne pogoje.
 • Vključevanje skupnosti: Podjetje redno organizira dogodke in aktivnosti, ki spodbujajo sodelovanje skupnosti in osveščenost o okoljskih vprašanjih, kot so čistilne akcije in delavnice o trajnosti.

Vaudejeva zavezanost skupnosti in družbeni odgovornosti je temeljni del njihove identitete in poslanstva. S svojimi programi in partnerstvi podjetje ne samo da pozitivno vpliva na okolje in skupnosti, temveč tudi postavlja zgled za trajnostno poslovanje v globalnem merilu.

Prihodnost blagovne znamke

Vaude si kot vodilna znamka v outdoor industriji z zavezanostjo trajnosti in inovacijam postavlja ambiciozne cilje za prihodnost. Prihodnji razvoj in širitev blagovne znamke so osredotočeni na še večje poudarjanje trajnostnih praks, razvoj naprednih tehnologij in izdelkov ter širjenje globalne prisotnosti, hkrati pa ohranjajo tesno povezanost s skupnostjo in okoljem.

Načrti za Prihodnji Razvoj in Širitev

 • Globalna širitev: Vaude načrtuje razširitev svoje prisotnosti na novih trgih, zlasti v Aziji in Severni Ameriki, kjer raste zanimanje za trajnostno outdoor opremo.
 • Diversifikacija izdelkov: Znamka si prizadeva razširiti svoj portfelj izdelkov z novimi inovativnimi rešitvami, ki naslavljajo različne segmente zunanjih aktivnosti, pri čemer ohranjajo svojo zavezanost trajnosti.

Inovacije in Tehnologije

 • Razvoj trajnostnih materialov: Vaude intenzivno dela na razvoju in uporabi novih ekoloških materialov, ki zmanjšujejo vpliv na okolje, kot so biološko razgradljivi materiali in napredne reciklirane tkanine.
 • Izboljšave v funkcionalnosti in trajnosti: Z nadaljnjimi raziskavami in razvojem se Vaude osredotoča na izboljšanje funkcionalnosti svojih izdelkov, pri čemer ne zanemarja trajnosti – od vodoodpornih premazov brez PFC do inovativnih rešitev za zmanjševanje obrabe in podaljšanje življenjske dobe izdelkov.

Zavezanost nadaljnjemu izboljševanju trajnostnih praks

 • Zero-waste in krožno gospodarstvo: Vaude si prizadeva za nadaljnje zmanjšanje odpadkov v svojih proizvodnih procesih in spodbujanje krožnosti z recikliranjem izdelkov in uporabo recikliranih materialov.
 • Transparentnost in odgovornost: Znamka namerava še naprej povečevati stopnjo transparentnosti v svoji dobavni verigi in izboljševati delovne pogoje v proizvodnji, kar vključuje tesno sodelovanje z dobavitelji in partnerji.
 • Angažiranost skupnosti in varstvo okolja: Vaude bo nadaljeval z aktivnim sodelovanjem v lokalnih in globalnih okoljevarstvenih projektih ter spodbujanjem trajnostnega turizma in varstva narave.

Vaude v prihodnosti vidi priložnost za rast in razvoj, ne da bi pri tem žrtvoval svoje jedrne vrednote trajnosti, inovativnosti in družbene odgovornosti. Z angažmajem na teh področjih se Vaude ne samo utrjuje kot vodilna znamka v outdoor industriji, temveč tudi kot pomemben akter v globalnih prizadevanjih za trajnostni razvoj.

Prijavite se na naše e-Novičke

  Spremljajte nas

  Pomoč uporabnikom

  KONTAKTNI PODATKI

  ProMontana trgovina, Durango d.o.o.

  Prevzemna točka in “show room”:
  Partizanska cesta 18
  4000 Kranj

  GSM: +386 51 66 85 99

  Elektronski naslov:
  info@promontana.si
  promontana.kranj@gmail.com

  DELOVNI ČAS TRGOVINE

  PON: 10.00 – 15.00

  TOR: 10.00 – 18.00

  SRE: 10.00 – 15.00

  ČET: 10.00 – 18.00

  PET: 10.00 – 15.00

  Copyright © 2022 | Promontana.si | Isaac.si

  Omogočamo kartična plačila:

  V košarico